Hoppa till huvudinnehållet

Ödeborgaren är lekledare på Lottas allsång

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Gammal schlager är grejen för Tobias Johansson. Han gillar de trallvänliga låtarna så mycket att han har lagt ner otaliga timmar på att få de stora skivbolagen att digitalisera den gamla musiken. Och ibland lyckas han. Som till exempel med Carolas album Thunder and lightning, som han faktiskt fick ett personligt tack för från schlagerdrottningen själv.
Gammal schlager är grejen för Tobias Johansson. Han gillar de trallvänliga låtarna så mycket att han har lagt ner otaliga timmar på att få de stora skivbolagen att digitalisera den gamla musiken. Och ibland lyckas han. Som till exempel med Carolas album Thunder and lightning, som han faktiskt fick ett personligt tack för från schlagerdrottningen själv. Foto: Helena Lindgren
  • Lasse Holm är en av de stora favoriterna.
    Lasse Holm är en av de stora favoriterna. Foto: Helena Lindgren
  • På sin kammare klinkar han gärna på sin keyboard.
    På sin kammare klinkar han gärna på sin keyboard. Foto: Helena Lindgren
  • Foto: Helena Lindgren

Såhär i sommartider lockar allsångsprogrammen på tv många tittare. Den som har kikat på Lotta på Liseberg har kanske lagt märke till grabben i baren. Visst pratar han lite dalsländska? Jo, men visst är det så. Schlagerfantasten Tobias Johansson från Ödeborg är under sommaren i sitt rätta forum, då han varje måndag dyker upp i tv-rutan som allsångens lekledare.

Inget är ju sig likt i dessa tider då en pandemi har svept in över världen. Aktiviteter ställs in, restriktioner måste följas och många börjar tröttna på allt vad det innebär. Men för Tobias Johansson, 29 år, i Ödeborg har pandemin inneburit en fantastisk möjlighet.

– Det är ju faktiskt tack vare corona som jag fick möjligheten att jobba med det jag gör under sommaren, säger han när Dalslänningen träffar honom i sitt hem i Ödeborg.

För att göra en lång historia kort började det redan förra sommaren. Tobias, som håller på att utbilda sig till journalist, gjorde sin praktik på Lotta på Liseberg, där han i flera år varit en stammis i publiken. Allsång ligger honom varmt om hjärtat.

– Det är ren glädje. Alla sjunger tillsammans och det spelar inte så stor roll hur det låter. Det är lättsamt och jag älskar programmet, säger Tobias.

Ständig gäst

Under sin praktik fick inblick i produktionen och rycka in där han behövdes. Men som det stora allsångsfanet han är hade han sedan tidigare bokat biljetter till måndagskvällens sändningar, så när kamerorna rullade satt han ibland i publikhavet.

Tobias Johansson på sommarjobbet.
Tobias Johansson på sommarjobbet.

Vid flera tillfällen under åren har tv-tittarna fått stifta bekantskap med ödeborgaren då kamerorna har fångat honom på bild glatt sjungandes på någon trallvänlig trudelutt, men under förra sommarens sändningar tog han för sig lite extra. Som till exempel när han grabbade tag i Lottas Engbergs mikrofon och engagerat sjöng Lasse Holms Cannelloni Macaroni – ett klipp som gjorde succé på sociala medier.

– Klippet fick över en miljon visningar på en vecka. Jag är vanligtvis inte den som hörs och syns, men när det gäller musiken kommer en annan sida fram av mig. Med musik kan man vara mer lättsam och skämta till det. Det är kul att kunna bjuda på sig själv.

Veckan innan premiären fick jag förfrågan av producenten om jag ville stå i baren och servera dryck. Självklart tackade jag ja. Vad fanns det att förlora?

Tobias virala succé satte sina spår, så när årets produktion av allsångsprogrammet skulle starta fick han ett telefonsamtal. Med anledning av coronapandemin ser Lotta på Liseberg på många sätt annorlunda ut, bland annat finns det ingen publik.

– Men i stället finns det en bar där artisterna hänger mellan uppträdandena. Veckan innan premiären fick jag förfrågan av producenten om jag ville stå i baren och servera dryck. Självklart tackade jag ja. Vad fanns det att förlora?

Vinyl är såklart att föredra.
Vinyl är såklart att föredra. Foto: Helena Lindgren

I reklampauserna är Tobias också lekledare då han håller i en frågesport med en av kvällens gäster samt Lotta Engberg. Då får han möjlighet att briljera med sin oerhörda kunskap om svensk schlager. Han har nämligen nördat in sig enormt på musikgenren och kan det mesta om årtal, upphovsmän och skivspår.

– Det är låtar som håller än och som oavsett vem du är sätter avtryck. Det är spännande att nysta i vem som har gjort vad.

Vill leda underhållning

På den vägen är det. På måndagskvällarna under åtta avsnitt dyker dalslänningen upp i rutan.

– Det är skitkul. Lotta är ju väldigt proffsig, vilket gör att man känner sig trygg och det är allmänt en väldigt bra stämning i redaktionen.

Tobias har ett år kvar på journalistutbildningen.

– Det är en dröm sedan jag var liten att få jobba med tv. Att vara programledare och samtidigt få ägna sig åt musik. Jag tycker om att glädja människor.

Kanske har Lotta på Liseberg redan en efterträdare att rekrytera.

Artikeltaggar

AllsångLisebergLotta EngbergNöje/KulturÖdeborg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.