Wilmas mördare döms till livstids fängelse

Brott & blåljus
PUBLICERAD:
Illustration från rättegången vid Uddevalla tingsrätt mot den 23-årige man som dömts för mord på 17-åriga Wilma. Arkivbild.
Foto: Ingela Landström /TT
17-åriga Wilmas 23-årige pojkvän döms till livstids fängelse för att ha mördat henne i Uddevalla i november. Det meddelar tingsrätten idag.

Uddevalla tingsrätt hade redan fastslagit att 23-åringen anses skyldig till mord och brott mot griftefrid.

Fängelsestraffet var väntat. För knappt två veckor sedan kom beskedet från den rättspsykiatriska undersökningen som visade att mannen inte bedömdes lida av en allvarlig psykisk störning, varken när gärningen begicks eller efteråt. Därmed kunde han inte dömas till rättspsykiatrisk vård. Han bedöms däremot lida av narcissistiska drag.

Blodspår i lägenheten

Åklagarna Jim Westerberg och Shahrzad Rahimi har under rättegången yrkat på livstids fängelse eller tidsbegränsat maxstraff.

Bland den viktigaste bevisningen mot mannen fanns den kroppsdel som hittades i hans lägenhet, där även Wilma bodde, två veckor efter försvinnandet i november i fjol. Enligt åtalet ska hon ha dödats med "upprepat trubbigt våld" och det ska även finnas omfattande blodsspår som knyter mannen till brottet. I vittnesmål har grannar uppgett att de har hört bråk och skrik. Åklagarnas bild är att mordet begicks i lägenheten.

Nekar till brott

23-åringen har hela tiden nekat till brott och säger sig inte veta vad som har hänt flickan. Han har tidigare uppgett att han är inställd på att överklaga en fällande dom till hovrätten.

Senast för två veckor sedan sökte polis med helikopter och sjöpolis efter resten av hennes kvarlevor, som till största del inte hittats. Även frivilliga fortsätter att söka i området kring Uddevallatrakten.

Annelie Scholz/TT

Bild från november 2019 när sökandet pågick efter Wilma. Åklagarnas bedömning var att mordet skedde i lägenheten där Wilma bodde. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Fakta: Detta har hänt

Fakta: Detta har hänt

TT

14 november 2019: 17-åriga Wilmas sista kontakter med släktingar.

17 november: Försvinnandet polisanmäls och en intensiv sökinsats inleds.

19 november: En då 22-årig man, som var flickans pojkvän, grips i sin bostad.

22 november: Mannen häktas som misstänkt för mord. Han nekar till brottet.

28 november: En kroppsdel som knyts till flickan hittas, gömd i lägenheten där paret bodde. Fyndet visar att Wilma inte längre är i livet.

20 december: Den häktade har genomgått en mindre sinnesundersökning, som visar att han kan misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning.

13 maj 2020: Den nu 23-årige pojkvännen åtalas för mord och brott mot griftefrid. Som alternativ till mord anges grov misshandel och grovt vållande av annans död.

26 maj: Rättegången inleds i Uddevalla tingsrätt. Den åtalade nekar fortfarande helt.

16 juni: Den nionde och sista rättegångsdagen.

17 juni: Tingsrätten meddelar att 23-åringen anses skyldig till mord och brott mot griftefrid.

15 juli: Den rättspsykiatriska undersökningen visar att 23-åringen inte lider av en allvarlig psykisk störning.

20 juli: Förhandlingarna återupptas och rättegången avslutas.

27 juli: Uddevalla tingsrätt dömer 23-åringen till livstids fängelse för mord och brott mot griftefrid.