Hoppa till huvudinnehållet

Digitala bokdagar invigdes med blommor och tal

Publicerad:
Reporter Ina Sollander
Ina Sollander
ina.sollander@provinstidningen.se
Cornelia Jansson tog emot Dalslands Sparbanks skrivarstipendium och Malin Eriksson Sjögärd fick årets litteraturpris.
Cornelia Jansson tog emot Dalslands Sparbanks skrivarstipendium och Malin Eriksson Sjögärd fick årets litteraturpris. Foto: Ina Sollander

Det blev en annorlunda invigning utan publik, men årets pristagare var lika glada ändå. Under fredagsförmiddagen invigdes den 20:e upplagan av Bokdagar i Dalsland. Grundaren Anita K Alexanderson hyllades och årets litteraturpris och Skrivarstipendium delades ut.

Framför flera kameror, skärmar och starka lampor hälsade Victor Estby, verksamhetsledare Bokdagar i Dalsland och Dalslands Litteraturförening, alla tittare välkomna. Under den stora ljuskronan i Åmåls stadshotells festsal stod han placerad vid ett bord.

Victor Estby började med att informera om programmet och de tre kommande sändningarna.

– Jag hoppas att ni alla får en känsla av vad Bokdagarna i Dalsland är för något och blir nyfikna på att upptäcka Dalsland, sa han.

Samtidigt satt föreningens ordförande Jürgen Picha och modererade kommentarerna under sändningen.

Två tal

Efter det visades ett invigningstal av Britt Bohlin, rådsdirektör i Nordiska Rådet, där hon pratade om det första evenemanget i Håverud. Bohlin uppmärksammade även den nordiska litteraturen och tryckte på hur viktigt den är, speciellt i tider som dessa. Hon sa att böcker kan hjälpa mot känslan av att vara isolerad. Avslutningsvis hyllade Britt Bohlin alla engagerade i föreningen och förklarade jubileumshelgen för invigd genom att smälla igen en bok.

Näst på tur i programmet var Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S). Han höll ett tal riktat till Bokdagar i Dalslands grundare Anita K Alexanderson. På grund av coronarestriktioner var Anita K Alexanderson inte på plats men hon följde sändningen hemifrån.

– Anita, du är hjärnan och initiativtagaren. Vi har haft många fina samtal genom åren och du har gjort mycket för många, till exempel de unga kvinnorna som skrev boken Nya röster. Du är en förebild och betyder mycket för mig personligen, sa Mikael Karlsson (S) när han hyllade och tackade sin vän.

Ett skrivarstipendium

Efter talen startade prisceremonin och Victor Estby välkomnade Dalslands sparbanks vd Magnus Olsson på scenen.

Mottagen av Dalslands Sparbanks skrivarstipendium 2020 är Cornelia Jansson från Säffle.

Cornelia Janssons vinnarbidrag heter ”Ett samtal” och en del av juryns motivering löd: ”en mångfacetterad historia, framställd med svindlande verkshöjd och en svärta, som samtidigt rymmer regnbågens alla färger".

Hon inspireras av författarna Sara Stridsberg, Bodil Malmsten och Flora Wiström.

– Jag gillar deras språk. Små detaljer får ta utrymme och får vara en stor del av berättelsen. När jag skriver är det oftast efter att jag fått en känsla eller en tanke, säger Cornelia Jansson.

Hennes vinnarbidrag skrevs med en känsla som hon fått efter en dikt. Till vardags läser hon ekonomiprogrammet med juridisk inriktning på Karlbergsgymnasiet i Åmål.

– I framtiden kan jag tänka mig att arbeta som författare eller journalist. Jag ser det som ett viktigt samhällselement och vill bidra med att få andras röster hörda, säger Cornelia Jansson.

Stipendiet består av 5000 kronor, diplom och blommor. I priset ingår också att få vara med i juryn för det kommande årets stipendium.

Läste högt

Sist ut under invigningen var utdelningen av Dalslands litteraturpris. Magnus Olsson berättade hur viktigt det är att lyfta fram förhållandet mellan människan och djuret och berättade hur imponerad han var över recensionerna som hennes böcker har fått. Han var lite extra glad att överräcka den stora checken till Malin Eriksson Sjögärd som liksom han bor i Tydje.

– Det känns fantastiskt att få det här priset. Det kommer hjälpa mig i författarvardagen när man kämpar med självförtroendet, sa Malin Eriksson Sjögärd.

Hon är uppväxt och deltidsboende i Tydje, söder om Åmål. Eriksson Sjögärd har sedan debuten 2008 gett ut en lång rad barn- och ungdomsböcker på etablerade förlag.

Avslutningsvis läste Malin Eriksson Sjögärd ett stycke ur sin senaste barnroman "Kaninhoppet", som handlar om en pojke med en väldigt sjuk lillasyster och trösten som en kanin ger.

Priset består av ett diplom, blommor och 10 000 kronor. Prispengarna går till mer skrivtid berättade Malin Eriksson Sjögärd.

Under Bokdagar i Dalslands digitala invigning delade verksamhetsledaren Victor Estby och Magnus Olsson, vd på Dalslands Sparbank, ut pris och blommor till Cornelia Jansson och Malin Eriksson Sjögärd.
Under Bokdagar i Dalslands digitala invigning delade verksamhetsledaren Victor Estby och Magnus Olsson, vd på Dalslands Sparbank, ut pris och blommor till Cornelia Jansson och Malin Eriksson Sjögärd. Foto: Ina Sollander
Flera kameror stod uppställda.
Flera kameror stod uppställda. Foto: Ina Sollander
Magnus Olsson, Malin Eriksson Sjögärd och Victor Estby höll avstånd.
Magnus Olsson, Malin Eriksson Sjögärd och Victor Estby höll avstånd. Foto: Ina Sollander
Malin Eriksson Sjögärd läste ett stycke ur sin nya bok "Kaninhoppet".
Malin Eriksson Sjögärd läste ett stycke ur sin nya bok "Kaninhoppet". Foto: Ina Sollander
Magnus Olsson, vd på Dalslands Sparbank.
Magnus Olsson, vd på Dalslands Sparbank. Foto: Ina Sollander
Magnus Olsson, vd på Dalslands Sparbank, Cornelia Jansson och Victor Estby.
Magnus Olsson, vd på Dalslands Sparbank, Cornelia Jansson och Victor Estby. Foto: Ina Sollander
Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S) höll ett tal till Anita K Alexanderson.
Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S) höll ett tal till Anita K Alexanderson. Foto: Ina Sollander
Inspelningen livesändes på sociala medier.
Inspelningen livesändes på sociala medier. Foto: Ina Sollander
Britt Bohlin är rådsdirektör i Nordiska Rådet och hennes tal var förinspelat.
Britt Bohlin är rådsdirektör i Nordiska Rådet och hennes tal var förinspelat. Foto: Ina Sollander
Innan sändningen förberedes det för fullt.
Innan sändningen förberedes det för fullt. Foto: Ina Sollander
Victor Estby hälsade alla tittare välkomna.
Victor Estby hälsade alla tittare välkomna. Foto: Ina Sollander

Artikeltaggar

Anita K AlexandersonBokdagar i DalslandFritid och livsstilLitteraturMagnus OlssonMalin ErikssonMikael KarlssonSommarVictor EstbyÅmålÅmåls stadshotell

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.