Ansökan om körkortslån ska bli enklare

Inrikes/utrikes
PUBLICERAD:
Färre än väntat har ansökt om körkortslån och regeringen vill nu att CSN ser över ansökningsprocessen.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) säger till Sveriges Radio Ekot att dagens regler kan vara svårtolkade.

Betydligt färre än regeringen hade väntat har fått körkortslån från CSN, vilket myndigheten förklarar med att många som har sökt inte har uppfyllt villkoren om arbetslöshet.

Men regeringen anser att det är ansökningsprocessen som måste förenklas och ger nu CSN i uppdrag att ta fram förslag på hur processen ska bli smidigare och reglerna mer generösa.

-Det har visat sig att en del regler är svåra att tolka och att det har gjort att inte minst grupper med språksvårigheter haft svårt att förstå reglerna, säger Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till Ekot.

Körkortslånet har funnits i snart två år och fram till juni i år hade drygt 15 000 ansökningar beviljats, vilket är omkring 55 procent av alla ansökningar.

Tidigare under sommaren kom beskedet att giltighetstiden för de lån som beviljades mellan den 1 april och den 31 december 2019 förlängs från ett till två år på grund av coronapandemin. Enligt Eneroth berörs omkring 4 500 personer av de förlängda körkortslånen.

Fakta: Körkortslån till arbetslösa

Fakta: Körkortslån till arbetslösa

TT

Körkortslånen riktar sig till arbetslösa mellan 18 och 47 år, som vill ta körkort för att förbättra sina chanser på arbetsmarknaden. Lånesumman på 15 000 kronor betalas ut via CSN.

Kravet är att man ska vara inskriven sedan en viss tid som arbetssökande eller vara deltagare i program hos Arbetsförmedlingen. Lånet ska användas till att finansiera en körkortsutbildning hos en godkänd körskola.

Lånen tas via CSN, Centrala studiestödsnämnden. De räknas inte in i de tidbegränsningar som gäller för andra, vanliga studielån, och påverkar alltså inte den tid man får ta studielån för när man utbildar sig i andra sammanhang.

Källa: Arbetsförmedlingen