Tankar inför helgen: Följ mig!

Familj
PUBLICERAD:
Åge Eriksen, Pastor i Bengtsfors Missionskyrka.
Foto: Conny Hultgren

Vi har verkligen fått känna på detta uttryck de senaste månaderna i Sverige och hela världen. Någon som säger “följ mig”, eller följ de råd och lagar som är upprättade för att du och jag skall må bra. Och det är temat inför den här helgen: efterföljelse.

För ungefär en vecka sen fick jag ett tips om en app från en ungdom i Norge. Appen heter ”The Chosen” och innehåller nya filmer om bibelhistorien. Jag har blivit helt uppslukad i denna app. Jag och min fru har sett alla episoderna som lagts ut och väntar på att säsong två ska släppas.

Varför? Jo, det är så starkt dessa berättelser om hur Jesus mötte människor med olika bakgrunder och sa till dem: “Följ mig” och de gjorde det. Fast det kostade mycket med tanke på vad de måste lämna bakom sig.

I går såg vi berättelsen om kvinnan som mötte Jesus ute vid brunnen utanför byn. Hon hade mycket i sitt förflutna som inte var så bra, mycket som hade gått så fel. Inte för att andra sa att det var fel, utan för att hon inte mådde bra själv av det som hade varit. Så kan det bli många gånger. Plötsligt möter hon en man vid brunnen som säger till henne att jag vill ha dig med i mitt team. Jag ser till ditt hjärta och inte till det som har blivit fel.

Gång på gång så berättar bibelhistorien nästa identiska berättelser om de människor som samhället sett ner på. Jesus gav dem en ny chans, en ny möjlighet att börja om. Kanske för tusende gången. “Följ mig” sa han och de gjorde det.

Å vad jag älskar det här med Jesus! Att jag får möjligheten att börja om är det bästa som har hänt mig, och jag hade aldrig varit här om inte det var för det. Troligen hade jag inte levt överhuvudtaget. Därför älskar jag att få förmedla det här budskapet till människor som sliter och som inte får det till i livet. Jesus säger följ mig. Inte gå och fixa till dig och kom på en intervju med en super-CV, så skall jag tänka på det. Nej, helt enkelt, följ mig är allt han ber oss om. Jag ångrar inte en sekund på att ja sa ja när Jesus frågade mig!

Gud välsigne dig!

Åge Eriksen, Pastor i Bengtsfors Missionskyrka

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.