Gynnsamt virusläge i Sverige – värre globalt

Vård & omsorg | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Under det senaste dygnet har ytterligare 21 personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.
Det totala antalet smittade som har avlidit i Sverige är därmed 5 593 personer.

Totalt har 76 877 personer bekräftats smittade, 385 fler än i onsdags.

Något eller några av de nya dödsfallen som rapporteras under torsdagen faller ända tillbaka till den 23 juni, säger Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten.

Men den svenska situationen ser fortsatt gynnsam ut och det är bara enstaka patienter som läggs in på iva.

Trenden håller i sig

I dag vårdas 73 patienter på landets intensivvårdsavdelningar, meddelar Socialstyrelsen.

Fem av landets regioner rapporterar noll inlagda patienter med covid-19 och fyra regioner har endast en inneliggande patient på intensivvården, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

– Trenden håller i sig även under de här senaste två dygnen, säger hon

Socialstyrelsen har också publicerat ny information om hur länge personer vårdas för covid-19.

– Ungefär 950 av de 12 400 patienter som har vårdats och skrivits ut från slutenvården har vårdats i antingen 30 vårddygn eller fler vårddygn. Så när vi talar om lång vårdtid måste vi säkerställa att det finns personal, säger Taha Alexandersson.

Globala läget

I resten av världen är i dag 13,5 miljoner bekräftade fall rapporterade och 584 000 personer är avlidna.

Det är en fortsatt besvärlig situation på många håll i världen. Bland annat i USA där man ser en kraftig ökning i antal fall. Även Brasilien har fortsatt stora bekymmer med smittspridningen.

– Vi har också sedan förra veckan fått ett antal nya utbrott i länder som tryckt ned smittan påtagligt. Vi har sett nya utbrott i Spanien och vi har en smittspridning på Balkan som inte kan sägas vara under kontroll, säger Johan Carlson och fortsätter:

– Vi har en kraftigare ökningstakt när det gäller det globala läget.

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap håller pressträff om covid-19. Arkivbild.
Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT
Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.