Hoppa till huvudinnehållet

Rockartist rycker in på Räddningstjänsten

Publicerad:
Reporter Kajsa Kax
Kajsa Kax
kajsa.kax@dalslanningen.se
 Ungefär så här ser arbetsklädseln ut när Daniel Haglund rycker ut med Räddningstjänsten i Ed.
Ungefär så här ser arbetsklädseln ut när Daniel Haglund rycker ut med Räddningstjänsten i Ed. Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

Eds-bon Daniel Haglund är en av medlemmarna i det hyllade rockbandet Mando Diao. Bandet är aktuella med sin nya skiva ”I solnedgången”, men eftersom pandemin stoppar större spelningar sitter Daniel Haglund jour på Räddningstjänsten i Ed.

Dalslänningen har träffat honom för en sommarintervju.

– Jag har så att säga fått permittera mig själv i mitt eget bolag, förklarar Daniel som svar på frågan varför en rockartist arbetar extra på Räddningstjänsten.

Jobbet betyder bland annat att han rycker in vid eventuella skogsbränder. Under våren har Daniel dessutom arbetat som musiklärare på Eds skolor och även haft enskild instrumentundervisning.

Inställda spelningar

Eftersom sommarens spelningar blivit inställda har Daniel Haglund kunnat rycka in på Räddningstjänsten i Ed.
Eftersom sommarens spelningar blivit inställda har Daniel Haglund kunnat rycka in på Räddningstjänsten i Ed. Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

Daniel är en av grundarna till Mando Diao och spelar bland annat keyboard.

– I sommar hade vi ett tjugotal spelningar, festivaler och konserter bokade, också runt om ute i Europa, men allt har blivit inställt eller uppskjutet tills nästa år.

Corona-säkrat

Bandmedlemmarna håller kontakt via Zoom, Skype och annat, skriver, spånar och diskuterar. De ses och spelar in en studio som ligger i utkanten av Borlänge.

– Vi har i vår arbetat så att säga corona-säkrat med senaste skivan och annat material som kanske kommer framöver. Men vi gör inget annat utanför, jag åker raka vägen till och från i egen bil.

Från Borlänge

Daniel är egentligen från Dalarna och hamnade i Dalsland på grund av kärleken.

– Hon som är mor till alla mina barn är härifrån Ed. När vår äldsta dotter skulle börja skolan funderade vi över vart vi ville bo.

Valet föll på Ed, bland annat för närheten till det mesta och att mycket är enklare på en liten ort.

– Det är cykelavstånd till allt och finns inga rödljus. Det är bara att jämföra med Borlänge som är köpstaden nummer ett i Dalarna.

Lugnt och praktiskt

– Naturen har också en påverkan, man hinner tänka och kommer till vissa insikter. Här finns ett lugn och det är mindre fyrkantigt i Ed, säger Daniel och ger ett exempel.

– Det har hänt att jag haft paket som ska levereras, då kan brevbäraren ringa upp och fråga om jag hellre vill ha paketet levererat till jobbet eftersom han ändå passerar här strax.

Kyrkorgel på gång

Till hösten ska Daniel börja ta lektioner i kyrkorgel. Fram tills dess får han öva i Eds kyrka.
Till hösten ska Daniel börja ta lektioner i kyrkorgel. Fram tills dess får han öva i Eds kyrka. Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

Pandemin och inställda spelningar betyder att det blir tid över för annat. Daniel ska börja ta lektioner i kyrkorgel

– När jag gick på folkhögskolan i Ransäter tog jag redan då en del kyrkorgel-lektioner. Nu har jag pratat med kantorn här i Ed och får öva i kyrkan.

Med andra ord ytterligare en sak som är bra med Ed.

Med tid över på grund av inställda spelningar har Daniel börjat träna kyrkorgel.
Med tid över på grund av inställda spelningar har Daniel börjat träna kyrkorgel. Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

Artikeltaggar

Daniel HaglundEdMando DiaoNyheterNöje/Kultur

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.