Hoppa till huvudinnehållet

Michael Ottosson avliden - hedrades vid "Lotta på Liseberg"

Publicerad:
En koncentrerad Michael Ottosson som han ofta sågs vid sitt piano. Bilen är tagen  i samband med Song of Joys konsert 2017.
En koncentrerad Michael Ottosson som han ofta sågs vid sitt piano. Bilen är tagen i samband med Song of Joys konsert 2017. Foto: Tommy Löfgren

Musikern Michael Ottosson från Bengtsfors avled plötsligt i föräldrahemmet på Furnäs i Bengtsfors under onsdagen i närvaro av sina nära och kära.

Michael Ottosson, 36 år, var en mycket rutinerad pianist, musiker och låtskrivare. För hemmapubliken i Dalsland var han väl känd från de många framträdandena tillsammans med 20-årsjubilerande Dalslandskören Song of Joy och dess ledare, modern Birgitta Stenbratt. Jessica Andersson och många andra kända artister medverkade vid dessa konserter.

Minnesstund

Michael Ottosson var en engagerande och skicklig kapellmästare med en sällsynt musikalisk bredd och talang. Hans närvaro i hembygden var dock bara en liten del av hans stora musikaliska engagemang. Sedan länge har han setts i samband med musikshowerna Lotta på Liseberg, så sent som måndagen före dödsfallet då han som keyboardist hade en framskjuten plats. Veckan efter dödsfallet skulle han varit på plats igen. Vännerna i programmet hedrade under måndagens föreställning honom med en minnesstund.

– Micke var en varm vän för oss alla här på Liseberg. En gudabenådad musiker som alltid hade ett leende över. Han kommer att vara otroligt saknad av oss alla, men just nu tänker vi främst på hans familj och delar deras sorg i hjärtat, sade Lotta Engberg till TV4.

I programmet spelades en komposition av Michael Ottosson.

– Micke, du är inte här nu. Men du är ändå fortfarande här för oss. Du kommer alltid finnas här, sade Lotta Engberg och pekade på sitt hjärta.

Luciakröning i Bengtsfors Missionskyrka 2012. En av åtskilliga konserter där Michael Ottosson i förgrunden medverkade på hemmaplan.
Luciakröning i Bengtsfors Missionskyrka 2012. En av åtskilliga konserter där Michael Ottosson i förgrunden medverkade på hemmaplan. Foto: Thomas Wallin

En brygga

Som kapellmästare och arrangör hade Michael Ottosson en förmåga att lyfta människor oavsett bakgrund med sitt ödmjuka sätt. En musikerkollega och vän uttrycker det så här:

- Han hade en förmåga att vara en brygga mellan olika personer och ”klasser” inom musikvärldens hierarkier. Han förde folk samman och var vän med alla.

Han var en musiker som uppmärksammades för sin talang, men som själv höll en ganska låg profil. Michael Ottosson hade trots sin relativt unga ålder en ytterst innehållsrik och gedigen bana som musiker och låtskrivare bakom sig.

Sin examenskonsert Music at the Theatre gav han 2002 på Karlbergsgymnasiet i Åmål. Hans vidare utbildning var vid Luleå tekniska universitet där han utbildade sig till högskoleingenjör i ljuddesign och akustik. Sedan följde en utbildning till studiomusiker vid Musikhögskolan i Piteå. Han utbildade sig även i Nashville, Tennessee och på Musicians Institute, Hollywood i Los Angeles.

Song of Joy femtonårsjubilerade 2015 med konsert på Valhall. I förgrunden Michael Ottosson. Bakom honom bland andra gästartisten Gladys del Pilar och Per-Erik Vister samt övriga körmedlemmar.
Song of Joy femtonårsjubilerade 2015 med konsert på Valhall. I förgrunden Michael Ottosson. Bakom honom bland andra gästartisten Gladys del Pilar och Per-Erik Vister samt övriga körmedlemmar. Foto: Thomas Wallin

2009 var han med i bildandet av den svenska musikgruppen Eko. Bandet bestod av Anna Lidman och Hannes Lundberg från Skellefteå och Michael Ottosson. De tävlade i Melodifestivalen 2014 efter att ha vunnit Svensktoppen nästa 2013.

Han har spelat i ett antal musikaler i Stockholm, Göteborg och Oslo såsom Queenmusikalen We Will Rock You, La Cage Aux Folles och Rock of Ages. Michael Ottosson har även medverkat som artist och låtskrivare i Melodifestivalen, turnerat med Peter Jöbacks "I Love Musicals" samt producerat låtar tillsammans med Anders Widmark. Dessutom var han kapellmästare för Charlotte Perrellis julshow "Tusen och en natt" under julen 2015 och sågs från sommaren 2016 i husbandet på "Lotta på Liseberg". Michael var dessutom i färd med att ta över som arrangör och kapellmästare för manskören Harmonys scenshower i Lindesberg. Framför honom låg fortsatt spelning med Stefan Andersson i musikteatern ”Flygblad över Berlin” i Göteborg.

Bland hans egna alster finns en komposition som stjärnregissören Steven Spielberg kommit att använda sig av. Att bli förälder hade stor inverkan på hans sätt att komponera, då han skrev alltmer enbart för piano. Mycket av hans musik finns på Spotify.

Michael Ottosson sörjs av familj släkt och vänner.

Artikeltaggar

BengtsforsBerlinCharlotte PerrelliFamiljGöteborgJessica AnderssonKarlbergsgymnasietLindesbergLisebergLos AngelesLotta EngbergLuleåMelodifestivalenMichael OttossonNöje/KulturNyheterOsloPeter JöbackPiteåRockSong of JoyStefan AnderssonSteven Spielberg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.