Hoppa till huvudinnehållet

S och M lokalt ense om stram migrationslinje

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Moderaten Stig Bertilsson (till vänster) och socialdemokraten Per Eriksson (till höger) har en ganska samstämmig syn på migrationsfrågan.
Moderaten Stig Bertilsson (till vänster) och socialdemokraten Per Eriksson (till höger) har en ganska samstämmig syn på migrationsfrågan. Foto: Conny Hultgren

I veckan bröt migrationsförhandlingarna mellan S och M samman på riksplanet. Kommunstyrelsens ordförande, Stig Bertilsson (M) och kommunstyrelsens vice ordförande, Per Eriksson (S) i Bengtsfors är ense om att en stram linje behövs i migrationsfrågan.

Båda beklagar att inte förhandlingarna havererade.

– Vi moderater har som mål att inte ha en större invandring än våra grannländer, vi har satt en gräns på 6 000 asylsökande mot dagens 20 000. Vi får inte tappa kontrollen igen, säger Stig Bertilsson.

Bertilsson (M): "Vi kan inte ta emot fler"

Han menar att det finns stora integrationsproblem, såväl i Bengtsfors som i landet i stort.

– För Bengtsfors kommuns dels måste vi nu verka för att integrera dem som är här. Vi kan inte ta emot fler invandrare. Vi har alldeles för många som inte är en del av Bengtsfors samhälle. Det är människor som inte möter Bengtsforsbor i arbetsliv och utbildning, utan sitter fast i egna grupperingar. Det skapar otrygghet och bekymmer.

Vad gör då kommunen?

– Nyligen fick vi pengar från länsstyrelsen för vår satsning All In, som riktar sig till kvinnor som står långt ifrån samhälls- och arbetslivet. Det är ett arbete för att få till en bättre integration, säger Stig Bertilsson.

Eriksson (S): "Det behövs en stram linje"

Även Per Eriksson är inne på behovet av en stram linje.

– Socialdemokraterna har stått för en restriktiv linje gällande arbetskraftsinvandring och det hoppas jag att man fortsätter att göra.

– Att fly från krig och svält är något som vi svenskar förhoppningsvis aldrig kommer att uppleva och fullt ut att förstå hur det är. Men flyktingar och vårt land görs en björntjänst om man inte får en fungerande integration samt ser till att folk är med och bidrar genom jobb och sysselsättning, säger han.

Efterlyser mer resurser

När det gäller Bengtsfors kommun menar han att fördelningstalet varit 0 personer eller ett fåtal individer under flera år.

– Så det vi behöver nu är mer resurser så att vi klarar av ett bra integrationsarbete i såväl skola, arbetsliv och samhället i stort. Alla behöver en framtidstro oavsett bakgrund. 

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunIntegrationInvandringMigrationModeraternaNyheterPer ErikssonSocialdemokraternaStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.