Hoppa till huvudinnehållet

Så vill Katrin Siverby föra Färgelanda framåt

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Katrin Siverby börjar som ny kommunchef i Färgelanda den 1 augusti.
Katrin Siverby börjar som ny kommunchef i Färgelanda den 1 augusti. Foto: Helena Lindgren

Den 1 augusti börjar Färgelanda kommuns nya kommunchef Katrin Siverby. Med erfarenhet av både juridik och kommunalt arbete hoppas hon kunna bidra till en uppåtgående kurva för Färgelanda kommun.

Katrin Siverby, 54 år, bor i Vargön, där hon en gång också växte upp. Men att hon skulle komma tillbaka, efter att som nyfiken ungdom flyttat därifrån, var inte på något sätt självklart.

Efter att bland annat ha bott i Kanada i många år kom hon åter till sina hembygder.

I bagaget har i dag Katrin Siverby en juristexamen, studier inom statsvetenskap och engelska samt ledarskap.

Hon har bland annat arbetat som vårdare på anstalt, jurist och häkteschef i Uddevalla. Hon hittade också till den kommunala sfären där hon bland annat har jobbat som kanslichef och jurist.

Senast kommer hon från en tjänst som tillförordnad kommundirektör i Vänersborgs kommun.

– Det är häftigt att jobba inom en kommun där man verkställer demokratin. Jag tycker om att jobba i allmänhetens tjänst då man får möjlighet att påverka, säger hon.

Utmaning

När Katrin Siverby såg annonsen om den lediga tjänsten som kommunchef i Färgelanda blev hon genast intresserad. Hon känner till kommunen sedan tidigare.

– Min mans faster bor i Stigen där jag har badat i sjön. Det är så vackert. Och så var jag på mitt allra första musikläger på Dalslands folkhögskola när jag var liten.

Den turbulens som varit och fortfarande pågår i Färgelanda kommun, med bland annat allvarlig arbetsmiljöproblematik, skrämmer henne inte.

– Jag ser det snarare som en utmaning. Jag ser att det finns en god grund för att komma vidare. Jag upplever att alla vill göra det och att det finns möjlighet att göra det.

Hon påpekar dock att det kan ta tid, men att de har diskuterat tillvägagångssätt för att ta sig framåt.

– Jag är ingen magisk trollkarl som kan fixa det här, utan jag har varit tydlig med att det här är en resa vi måste göra tillsammans. När ett förtroende har brustit tar det tid att bygga upp det igen. Vi måste jobba med små steg framåt, men jag hade inte tagit det här jobbat om jag inte trodde det skulle gå, säger hon.

Flexibla lösningar

Stort ekonomiskt underskott som kräver tunga besparingar och ett dåligt rykte bland invånarna är andra hinder som Färgelanda kommun har att ta sig över.

– Färgelanda är en liten kommun som kräver flexibla lösningar. Vi har samma lagkrav ställda på oss, men vi måste hitta andra sätt att lösa dem. Att vara en liten kommun innebär också stora fördelar då det finns möjlighet till en annan översikt.

– Jag anser också att det krävs ett stort medborgarfokus där vi funderar över hur vi kan bemöta invånarna på ett respektfullt sätt.

Under våren har hon varit på plats en gång i veckan. Hon tillträder sin tjänst den 1 augusti.

– Jag har lite tankar och idéer, men just nu försöker jag lära känna människorna och organisationen, säger hon.

Artikeltaggar

Dalslands folkhögskolaFärgelanda kommunKanadaKatrin SiverbyNyheterStigenUddevallaVargön

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.