Till ansvarig polischef i Dalsland: Polisen kommer inte

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Polisens närvaro i Dalsland belyses i insändaren.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

I Dalslänningen den 3:e juli i artikeln ”Kommun och polis vädjar” uppmanade polis allmänheten att höra av sig vid händelse av vad de kallar ”oönskat beteende”. Därtill framlades av polis att ”Det alltid är idé att höra av sig till polisen!” och att ”är det något akut så är det bilen som är närmast som kommer”. Men tyvärr är det inte så här det fungerar, enligt vår upplevelse.

Måndagskvällen den 29:e juni var vi tre tjejer som fick uppleva en utsatt och obehaglig situation där vi ringde och bad polisen om hjälp. Då vi beskrivit situationen vi befann oss i, fick vi svaret att en polisinsats inte var möjlig med anledning av att det inte förekom ett pågående brott, och att det dessutom inte fanns någon bil att tillgå på grund av resursbrist.

Händelseförloppet var sådant att vi skulle ta oss ut med vår båt till en kommunal badplats som ligger i närheten av vår tomt. Från båten ser vi plötsligt att det går tre vuxna män in på tomten, och på badplatsens brygga anländer två män varav en senare blottar sig. Dessa män ropar med en hotfull ton. Männen gjorde sedan ett försök att lossa livbåten som finns på badplatsen och då greps vi av panik i rädsla att de skulle att de skulle kunna närma sig vår båt. Vi kände så pass stor rädsla att vi beslutade oss för att ringa SOS för att få hjälp av polisen. En bit in på samtalet meddelar vi att bilen gör en rivstart för att sedan åka iväg. Men strax därefter börjar vi höra röster, och det visar sig att männen har smugit sig tillbaka till tomten till fots. Detta händelseförlopp beskriver vi för SOS-operatören under pågående samtal. Trots att vi tydligt uppger att vi känner stor rädsla så uppmanar operatören oss att åka bort med båten till männen. Operatören hävdade då att om ett brott uppstod så skulle man troligtvis kunna bistå med assistans. Vi kände oss i detta läge totalt övergivna. Vi ringde samtidigt våra föräldrar som åkte iväg omedelbart.

Vi har efter denna händelse känt otrygghet och besvikelse att vi inte kunde få någon hjälp från polisen och skulle vilja få svar utav någon i polisledningen i Dalsland: Ska det verkligen, som operatören/polisen uppgav i vårt telefonsamtal, behöva ske ett brott för att få den hjälp man behöver? Hur skulle den hjälpen kunna erbjudas i tid när ingen bil fanns att tillgå? Situationen upplevdes som hotfull, och dessutom anser vi att brott redan begåtts då vi utsatts för sexuella trakasserier. Detta skedde en måndagskväll, hur ser då tillgängligheten ut på en helgkväll? Nu hade vi turen att ha föräldrar som kunde komma till platsen. Vad gör man om man inte har någon att kontakta? Vad ska man göra för att bli tagen på allvar?

Tre tjejer boende i Dalsland
Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.