Hoppa till huvudinnehållet

Provsvar för covid-19 kan vara felaktiga

Publicerad:
Provsvar för covid-19 blandades ihop.
Provsvar för covid-19 blandades ihop. Foto: Mikael Fritzon/TT

70 personer som har testat sig för covid-19 i Västra Götalandsregionen, kan ha fått fel provsvar efter att personal på Sahlgrenska universitetssjukhuset blandat ihop tester. Testerna berör bland annat vårdcentralerna i Bengtsfors och Dals-Ed. Det rapporterar TTELA.

De felaktiga testkitten har skickats till fyra olika vårdcentraler i regionen: Bengtsfors, Dals-Ed, Herrestad och Partille.

Efter att felet upptäckts ska Sahlgrenska universitetssjukhuset ha gjort en anmälan om allvarlig avvikande händelse och enligt verksamhetschefen har man försäkrat sig om att inga fler felaktiga testkit kommer att skickas ut.

"Väldigt olyckligt"

– Men det är förstås väldigt olyckligt och jättetråkigt och man blir orolig när sådana här saker händer, säger Malin Hansen, enhetschef på Närhälsan i Bengtsfors till Dalslänningen.

Hon berättar att de berörda patienterna har uppmanats att ta kontakt med vårdcentralerna för att ta nya prov.

– Vi har fått tillbaka ett 20-tal personer här på vårdcentralen i Bengtsfors som har bett om att få ta ett nytt test. Vi har resurser att ta emot dem, så vi klarar av situationen. Men det blir ett problem för patienterna innan det löser sig.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunCoronavirusetDals-Eds kommunMalin HansenNyheterSahlgrenska UniversitetssjukhusetVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.