Hoppa till huvudinnehållet

Nattjouren kvar som den är i dag

Publicerad:
Nattjouren i Bäckefors ska vara kvar som i dag, anser författarna bakom inlägget.
Nattjouren i Bäckefors ska vara kvar som i dag, anser författarna bakom inlägget.

De senaste dagarna har det varit en del debatt om Norra Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut kring nattjouren i Bäckefors. Vi vill med anledning av detta klargöra hur Vänsterpartiet agerat och varför.

Vårt löfte har varit att hålla nattjouren öppen under hela mandatperioden för att trygga invånarnas tillgång till vård och det är utifrån det vi har agerat. I april lade vi ett förslag om att förlänga avtalet med Närhälsan om nattjouren. För att förbättra rekryteringsmöjligheterna och slippa ha uppe frågan titt som tätt ville vi skriva avtalet på minst två år. Vårt förslag skickades till beredning i presidiet och kom aldrig tillbaka till nämnden för att ta ställning, något vi tycker är en direkt felaktig hantering.

Vid sammanträdet i juni föreslog de grönblå igen att stänga nattjouren helt. Vi svarade med att yrka avslag, vilket då skulle innebära att nattjouren fick fortsätta som idag med samma utförare och i samma lokaler. Sverigedemokraterna föreslog samma sak medan Socialdemokraterna föreslog en upphandling av jouren.

Vänsterpartiets förslag om fortsatt nattjour på Dalslands sjukhus röstades ned och istället ställdes de grönblås förslag om nedläggning mot Socialdemokraternas förslag om upphandling. Eftersom Socialdemokraternas förslag om upphandling innebar en möjlighet för jouren att finnas kvar så röstade vi på det förslaget.

Vi tror att nattjouren fortfarande har en funktion för dalslänningarnas trygghet och vårt löfte att hålla den öppen står kvar. När vårt förslag föll röstade vi på det som är närmast vårt löfte till väljarna.

Mats Berglund (V)

Ledamot HSN Norra

Eva Espling (V)

Ledamot HSN Norra

Peter Olsson (V)

Ersättare HSN Norra

Artikeltaggar

BäckeforsDalslands sjukhusInsändareMats BerglundNärhälsanNattjourPeter OlssonSocialdemokraternaSverigedemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.