Hoppa till huvudinnehållet

Kasta regeringens förslag om arbetsrätten

Publicerad:
Elin Segerling (V) rikdagsledamot i Ed.
Elin Segerling (V) rikdagsledamot i Ed. Foto: Tommy Löfgren

Utredning. När regeringen tillträdde var vi i Vänsterpartiet tydliga med att det framförallt var två saker vi aldrig skulle kunna acceptera att man gjorde.

Det ena var att införa marknadshyror och det andra var att försämra arbetsrätten. Nu föreslår regeringens utredning att man ska göra det sistnämnda och vi kräver att regeringen kastar förslaget i papperskorgen.

Utredningen föreslår långtgående förändringar som i princip innebär att en arbetsgivare kan avskeda sina anställda godtyckligt på ett sätt som svensk arbetsmarknad inte sett på många decennier. I praktiken blir vi alla provanställda på livstid om förslaget går igenom. Att lägga fram sådana förslag i en tid när vi ser ut att möta en finanskris med stor arbetslöshet är minst sagt magstarkt.

Per Normark, sitter på Vänsterns första mandat i kommunfullmäktige i Dals-Ed.
Per Normark, sitter på Vänsterns första mandat i kommunfullmäktige i Dals-Ed. Foto: Tommy Löfgren

Vi tror också att det hade skapat otrygghet på arbetsplatserna. Människor måste kunna säga till när de upplever arbetsmiljöproblem, trakasserier eller blir utnyttjade. Med de nya förslaget befarar vi att många anställda istället kommer att vara tysta av rädsla för att bli av med jobbet om man upplevs som obekväm.

Vänsterpartiet tycker tvärtom att arbetsmarknaden måste bli tryggare för vanligt folk. Många, framförallt kvinnor, unga och utlandsfödda, lever idag med otrygga villkor där man tvingas sova med mobilen under kudden i hopp om att snabbast svara på ett eventuellt erbjudande om några timmars jobb. Villkor som skapar utanförskap, psykisk ohälsa och ett ännu tydligare klassamhälle.

När partierna bakom januariöverenskommelsen pratar om att “modernisera” arbetsrätten är det detta man pratar om. Vi menar istället att en modern arbetsmarknadspolitik skulle vara att ge anställda rätt till heltid, ta bort allmän visstid och jobba för att avskaffa bemanningsföretag. Regeringen borde slänga denna utredning i papperskorgen. Det finns inget modernt i godtyckliga uppsägningar.

Elin Segerlind (V)

Riksdagsledamot, Ed

Per Normark (V)

Kommunfullmäktigeledamot, Ed

Artikeltaggar

ArbetsrättEdElin SegerlindHyrorInsändarePer NormarkVänsterpartiet

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.