Hoppa till huvudinnehållet

Förbjudna vattenskotrar i Dalslands kanal

Publicerad:
Vattenskoter är som många somrar tidigare en omtvistad farkost inte minst på Dalslands kanals sjösystem där de är helt förbjudna i Västra Götalandsdelen. Foto: NWT-arkiv

Vattenskotrar har efter de senaste varma sommardagarna hamnat ordentligt i rampljuset på många håll i landet. Så också i Dalsland.

Dalslänningen har kontaktats av flera personer som känner sig störda och erinrar om att vattenskoterförbud råder i Dalslands kanal enligt Länsstyrelsen.

Coronapandemin som gör att desto fler semestrar på hemmaplan, eller hittar på nya aktiviteter framhålls på flera håll som orsak till att det kanske körs mer vattenskoter än tidigare. Dessutom har sannolikt vädret lett till fler människor på och vid sjöar.

Det har inträffat en hel del olyckor på flera håll i landet och krav på förarbevis för vattenskoter som i dag får köras av 15-åringar har väckts.

Farleder

Normalt sett är vattenskoter tillåtet i farleder där även båtar framförs. Men detta gäller enligt Länsstyrelsen inte i Dalslands kanals sjösystem söder om Värmlandsgränsen.

Länsstyrelsen i Västra Götaland införde redan för nästan femton år sedan en specialregel för just Dalslands kanal och sjösystemet.

– Det stämmer att Dalslands kanal är en allmän farled. För Dalslands kanal har Länsstyrelsen dock fattat ett särskilt beslut. Beslutet är från 2006. Detta beslut är inte upphävt, upplyser Susanna Werner, vattenvårdshandläggare vid Länsstyrelsens Vattenavdelning.

– Länsstyrelsen har dock inte ansvaret vad gäller tillsyn av framförande av vattenskotrar eller efterlevnad av regler kring detta. Det är Kustbevakning och Sjöpolis som ansvarar för tillsynen och det är därför de som kan svara på frågor om vilka regler och beslut de kontrollerar.

Artikeltaggar

Brott & blåljusDalslandDalslänningenKustbevakningenLänsstyrelsenMiljöbrottNyheterVattenskoter

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.