Förare döms till fängelse efter vansinnesfärd och krasch

Publicerad:
Den otäcka kraschen vid Långbron inträffade tidigt på morgonen den 24 juni 2019. Nu döms föraren till fängelse. Foto: Räddningstjänsten

Åtta månaders fängelse. Det blev domen för den man i 20-årsåldern som i juni i fjol kraschade med sin bil in i ett räcke vid Långbron, Dals Långed. En pojke som färdades i bilen fick livshotande skador, men överlevde mirakulöst.

Föraren döms nu, av Vänersborgs tingsrätt, för vållande till kroppsskada (grovt brott), grov vårdslöshet i trafik och grovt rattfylleri.

Mannen ska, under färden, ha haft en alkolkoncentration av 1,45 promille i blodet.

Kraschade i ett räcke

Under den snabba och vingliga färden, som ägde rum tidigt på morgonen den 24 juni 2019, passerades flera vägar i Bengtsfors och Dals-Eds kommun innan den slutade med en krasch i ett räcke i Långbron.

Tingsrätten skriver att föraren "visat grov oaktsamhet och visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom". Mannen var vid flera tillfällen nära att köra av vägen och att krocka med andra bilar.

Nära att mista livet

Sista turen gick från Bengtsfors via Billingsfors och slutade vid Långbron, i Dals Långed, där mannen körde in i ett trafikräcke, som klöv bilen mitt itu. Vid olyckan färdades tre personer i bilen varav en av dem, en pojke som var passagerare, fick livshotande skador.

Han fördes med ambulanshelikopter till Sahlgrenska i Göteborg.

Otäcka skador

Pojken fick en penetrerande sårskada genom bröstkorgen som bland annat resulterade i flera brott på revbenen och bröstkorgen, skadad muskulatur och allvarliga skador på lungorna samt brott på skulderbladet och bröstryggkotan.

Föraren döms till vållande av kroppsskada och tingsrätten anser att brottet bör bedömas som grovt eftersom "gärningen innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag" och att föraren varit påverkad av alkohol.

Tillräckliga bevis

Den nu dömde mannen har förnekat att det var han som körde bilen, men tingsrätten konstaterar att den uppgiften inte stämmer. Passagerarna i bilen hävdar att det var den nu dömde mannen som körde och DNA från mannen har också återfunnits på krockkudden vid förarplatsen. Dessutom hade han bilnycklarna på sig efter olyckan.

Artikeltaggar

Brott & blåljusDals LångedFängelseGrov vårdslöshet i trafikrattfylleri dagsböterVållande till kroppsskadaVänersborgs tingsrätt

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare