Dalslänningen jobbar för öppenhet - därför överklagar vi

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Folkhälsomyndigheten redovisar antalet positiva covid-19 fall även i de större städernas stadsdelsområden. Dalslänningen har överklagat Bengtsfors kommuns beslut att inte redovisa smittan i kommundelarna.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Bengtsfors kommun svarar på Dalslänningens ledare den 26 juni, och vi får samtidigt en redovisning av hur information om att förebygga smitta ges.

Dalslänningen har efterfrågat och överklagat, för att få uppgifter om var smitta finns på ortsnivå. Det är ett faktum att Bengtsfors till ytan är större än många storstäder där man anger smittans utbredning stadsdelsvis. Många läsare har därför av oro, tidigt efterfrågat redovisning av kommundelar som Bäckefors, Dals Långed, Bengtsfors för att veta eventuell spridning. Dessa uppgifter har vi begärt ut. Ingenting om några personer.

En läsare som tillskrivit Folkhälsomyndigheten i ärendet anger: "Gav kommunen bättre information om smittspridningen skulle vi som medborgare kunna välja var det är lämpligt att uppehålla sig för att t.ex. handla eller hämta ut paket."

Dalslänningen likaväl som andra medier och bland annat Offentlighetsjouren vid Fojo kan konstatera att det offentliga Sverige alltmer sluter sig när det gäller uppgifter om sådant som berör medborgarna. Härom dagen kom exempelvis beskedet att skolverket upphör att redovisa skolors resultat och betyg med hänvisning till sekretess för friskolor. Detta är inte godtagbart och Dalslänningen kommer liksom andra medier att arbeta för öppenhet och mot en utveckling i fel riktning som undanhåller medborgare information. Vare sig det gäller pandemier eller något annat.

Thomas Wallin

Chefredaktör, Dalslänningen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.