Hoppa till huvudinnehållet

Tankar inför helgen: Altartavlan i Åh berättar

Publicerad:
Åh stiftsgårds altare med altartavlan.
Åh stiftsgårds altare med altartavlan.

På hemsidan för de flesta dalslänningars geografiskt sett närmaste stiftsgård (Jag menar inte vårt stifts stiftsgård som ligger i Dömle i Värmland och inte heller Luthagård i Ed, som är det närmaste stiftsgård, som vi har i Dalsland.) kan man läsa följande berättelse:

”År 1943 kom den norske konstnären Emanuel Vigeland till Åh, med en tavelduk ihoprullad under armen. Det var det konstverk som numera är altartavla i Åh kyrka. Till skillnad från många andra altartavlor föreställer denna tavla inte Kristus på korset, utan liknelsen om den förlorade sonen som återvände hem. Tavlans motiv representerar det som Åh vill förmedla till människor som kommer till platsen: läkedom och upprättelse från Fadern själv. När Vigeland bredde ut tavlan på golvet framför koret fick han frågan varför han hade gjort den förlorade sonen så hemsk. Han svarade då: ”Den fortapte sønn, det er jeg. Hvis jeg ikke fikk komme slik, ville jeg aldri kommet.”

Det är också vad vi i varje kyrka ska förmedla. Till Jesus är vi välkomna med den situation vi har. Jesus umgicks med de som den tidens fromma inte ville befatta sig med. En av tolv apostlarna, Levi eller Matteus hade det för judarna mest föraktade yrke kan kunde tänka sig att en man hade. Han var tullindrivare. Han ordnade med en stor fest, där han bjöd in de som kallades syndare, som ofta var en förskönande omskrivning för prostituerade. Jesus var chockerande öppen med vilka han umgicks med och hade den på tiden mycket betydelsefulla och innerliga måltidsgemenskapen med. Bland de första kristna var fattiga obildade slavar överrepresenterade. I starten av de flesta väckelser har de marginaliserade varit överrepresenterade. Du som misslyckats med ditt liv är välkommen till Jesus. Detta är varje kyrkas uppgift att förmedla. Kom därför, som du är, men tillåt dig att bli förvandlad av Jesu kärlek, så att som gensvar följer hans bud, inte för att bli accepterad utan för att Gud accepterar dig, när du som folket på den tiden kommer till Jesus.

Ingemar L Scott, komminister i Dals-Ed.
Ingemar L Scott, komminister i Dals-Ed.

Såsom det var på den tiden kan det vara nu också. Alla som kommer till kyrkan upplever tyvärr inte detta, som borde vara självklart. ”Alla tullindrivare och syndare höll sig nära Jesus för att höra honom. Men fariseerna och de skriftlärda kritiserade honom ständigt och sade:” Den där mannen tar emot syndare och äter med dem.”(Lukas 15:1-2)

Sen berättade Jesus tre liknelser: Om det förlorade och återfunna fåret, om det förlorade och återfunna silvermyntet och om den förlorade och återfunna sonen. Kapitlet avslutas med berättelsen om den hemmavarande sonens ovilja att ha ta emot den förlorade brodern. Udden var riktad mot den tidens fromma, som inte kunde se värdet av att Jesus tog emot alla slags människor. Noggrannhet i att följa Guds bud är eftersträvansvärd också när du blir hånad, motsagd och förlöjligad för det, men det finns en risk att detta då som nu kan exkludera, de som inte lyckats med det lika bra som du.

Ingemar L Scott, komminister i Dals-Ed

Artikeltaggar

DalslandEdFamiljJesus

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.