Hoppa till huvudinnehållet

Bengtsfors på farligt spår

Publicerad:
Munskydd är bra i coronatider, men för hård sekretess om smittoläget är farligt.
Munskydd är bra i coronatider, men för hård sekretess om smittoläget är farligt. Foto: Magnus Andersson/TT

Bengtsfors kommuns policy att inte lämna ut några uppgifter om var covid-19-smitta lokaliseras i sina verksamheter är oroande och farlig.

Många kommuner har valt relativt stor öppenhet i inledningsfasen när smitta upptäckts. Bengtsfors framhärdar dock med att enbart tillkännage antal fall, och man publicerar det dessutom inte på sedvanligt sätt, utan via nätverk som många berörda - i synnerhet människor i riskgrupperna - inte använder. Dalslänningen har nu flera gånger överklagat sekretessen och begärt att få ut var smittan finns för att kunna delge läsarna detta.

Rent principiellt är det också viktigt med öppenhet eftersom samstämmiga omdömen från media visar att insynen i det offentliga Sverige minskar alltmer. Sociala verksamheter har alltid försökt hänvisa till sekretess i frågor som många gånger skulle tåla offentlighetens ljus. Tveksamma tolkningar av det ganska nya påfundet GDPR leder också till märkliga åtgärder, även om många av lagändringarna har sina rötter i när Sverige gick med i EU. Offentlighetsjouren vid Fojo som stöttar svenska medier i offentlighetsfrågor slår fast att offentlighetsprincipen går före GDPR, men att många myndighetspersoner är rädda för lagstiftningen och därför väljer enklaste vägen - att inte lämna ut uppgifter som ska vara offentliga.

Vad som gör agerandet olyckligt är att Bengtsfors är en till ytan stor kommun med så många förhållandevis stora tätorter. Utöver centralorten Bengtsfors finns Dals Långed, Billingsfors, Bäckefors, Gustavsfors, Skåpafors, Torrskog, Laxarby med flera. På många av dessa orter finns skol- eller omsorgsverksamhet.

Hade kommunen varit som många andra, och haft en centralort och möjligen en ytterligare tätort, hade problematiken varit mindre. Nu är det ett större problem att medborgarna inte får veta, då de i annat fall måhända skulle vilja avstå från besök på en ort om de är i riskgruppen.

Hemlighetsmakeriet har väckt uppmärksamhet, och tidningen får dagligen frågor och information från människor om var smittan finns. Är det i Dals Långed, eller i Billingsfors eller Gustavsfors? Det måste bekräftas.

Ryktesspridningen blir stor liksom risken för missförstånd. Det är farligt.

Thomas Wallin

Artikeltaggar

BäckeforsBengtsforsBillingsforsDals LångedEUGDPRGustavsforsLedareSkåpaforsSverigeTorrskog

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.