Hoppa till huvudinnehållet

Pyssel, sång och drive-in-bio i sommar

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
I september blir det utomhusbio i Bengtsfors. Fotografiet är en arkivbild från ett annat arrangemang med utomhusbio.
I september blir det utomhusbio i Bengtsfors. Fotografiet är en arkivbild från ett annat arrangemang med utomhusbio. Foto: Patrick Semansky

Bengtsfors kulturvecka ställs in. I stället kommer ett mindre utbud av kulturella sommaraktiviteter att erbjudas i kommunen. Några aktiviteter riktar sitt barn och unga, andra till alla åldrar. I höst blir det även utomhusbio.

– Vi fick inga pengar från Socialstyrelsen i år för de sommarlovsaktiviteter vi har kunnat erbjuda de senaste åren. Socialstyrelsens medel var endast avsatta för tre år, berättar Sara Vogel-Rödin, kultur- och fritidschef i Bengtsfors kommun.

Vi är bra på att pussla med de pengar vi har. /Sara Vogel-Rödin, kultur- och fritidschef i Bengtsfors kommun

Därmed har det varit uppe till kommunerna själva att bestämma om man ska tillskjuta pengar för sommarlovsaktiviteter, men det kom inget besked om pengar för något sådant i Bengtsfors i år.

Sara Vogel-Rödin, kultur- och fritidschef i Bengtsfors kommun, ser fram emot en sommar med ett annorlunda kulturprogram.
Sara Vogel-Rödin, kultur- och fritidschef i Bengtsfors kommun, ser fram emot en sommar med ett annorlunda kulturprogram. Foto: Conny Hultgren

– Men vi kommer ändå att kunna göra en del grejer, vi är bra på att pussla med de pengar vi har, säger Sara Vogel-Rödin.

Ingen kulturvecka

Med anledning av coronapandemin blir det ingen kulturvecka i år och då kunde de pengar som var avsatta dit läggas på annat.

– Jag har en budget för allmänkultur på 290 000 kronor i Bengtsfors kommun. 100 000 kronor av dessa skulle ha använts till kulturveckan, som ställs in. Så det blir en del andra aktiviteter.

– Den stora kostnaden satsar vi på en drive-in-bio i september. Kommunen samarbetar där med med Odéon och Folkets hus och parker. Vi hoppas att man har släppt lite på restriktionerna och att folk kan sitta i sina bilar och se på bio utomhus under två kvällar i september.

Favoriter på drive-in-bio

Några detaljer om detta är ännu inte klara. Men en plats som diskuteras för ändamålet är folkparksparkeringen vid Valhall och Odéon har börjat fundera på vilka filmer man ska visa.

Den svenska filmen Min pappa Marianne med skådespelarna Rolf Lassgård och Hedda Stiernstedt kan bli en av de filmer som visas på drive-in-bion i Bengtsfors i september.
Den svenska filmen Min pappa Marianne med skådespelarna Rolf Lassgård och Hedda Stiernstedt kan bli en av de filmer som visas på drive-in-bion i Bengtsfors i september. Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Problemet är att det inte är några premiärer på grund av corona. I stället vi kommer att köra några filmer som vi vet har dragit mycket folk. Det kan till exempel bli Min pappa Marianne eller A star is born, säger Mikael Blom på Odéon.

Mikael Blom på Odéon har börjat fundera på vilka filmer som ska visas på drive-in-bion i september.
Mikael Blom på Odéon har börjat fundera på vilka filmer som ska visas på drive-in-bion i september. Foto: Thomas Wallin

Han berättar också att man kommer att använda en filmduk som är i storleksordningen 14 meter bred och 7,5 meter hög.

– Målet är att man ska kunna sitta och ratta in filmljudet i sina bilar via FM-radio. Vi tror att det kommer att bli en härlig upplevelse, säger Sara Vogel-Rödin.

Alla aktiviteterna

Här följer en lista över samtliga planerade aktiviteter.

Slöjdtrucken kommer att fortsätta dyka upp under sommaren.
Slöjdtrucken kommer att fortsätta dyka upp under sommaren. Foto: Jan Lorentsson

* Simskolor 29 juni till 7 augusti, i treveckorsperioder på de olika badplatserna. Barn från sex år.

* Tipspromenader sitter uppe under hela sommaren. De sitter ungefär tre veckor sen byts frågorna ut. Finns både barn och vuxenfrågor. Sitter Bäckefors, Billingsfors, Dals Långed, Skåpafors, Bengtsfors, Torrskog och Gustavsfors.

* Musik på äldreboendena. Två olika grupper har redan varit ute, men det kommer att komma två grupper till.

* Pilgrimspop i juni. Alla åldrar.

* Läsbussen Läster åker runt i kommunen under sommaren. Alla åldrar.

* Göteborgs symfoniorkester kommer att besöka olika ställen inom Bengtsfors kommun under två olika tillfällen i sommar. Alla åldrar.

* Slöjdtrucken kommer att åka runt under sommaren, till badplatser, fritidsgårdar och fritidshem. Barn och unga.

* Drive-in-bio i september. Alla åldrar.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBengtsfors kommun (org)Göteborgs symfoniorkesterKultur- och fritidskontoretMikael BlomNöje/KulturOdéonPilgrimspopSara Vogel-RödinSommarTipspromenaderValhall

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.