Hoppa till huvudinnehållet

Nu startar DVVJ sommarens rälsbusstrafik

Publicerad:
I dag, måndag, startar DVVJ sommarens turisttrafik med rälsbuss mellan Bengtsfors och Mellerud.
I dag, måndag, startar DVVJ sommarens turisttrafik med rälsbuss mellan Bengtsfors och Mellerud. Foto: Thomas Wallin

I dag, måndag, startar DVVJ sommarens turisttrafik med rälsbuss mellan Bengtsfors och Mellerud. Sedan tidigare finns det även, precis som vanligt så här års, möjlighet att trampa dressin från Bengtsfors mot Årjäng. Att trampa sig fram genom landskapet på dressin ger en fin naturupplevelse – och motion.

Hela etappen mellan Bengtsfors och Årjäng är på 50 kilometer, men så långt behöver man inte åka. Om man inte vill.

Det finns flera delsträckor. Till Kråkviken, där det finns en trevlig badplats, är det från Bengtsfors 16 kilometer och till det vackra sommarsamhället Gustavsfors är det 24 kilometer.

Att trampa dressin mitt i de trolska dalsländska skogarna är en populär sommaraktivitet som förenar nytta med nöje.
Att trampa dressin mitt i de trolska dalsländska skogarna är en populär sommaraktivitet som förenar nytta med nöje. Foto: Tommy Löfgren

Dressincyklarna är det bara att lyfta av från rälsen och vända när man vill köra tillbaka.

Trolsk natur

Långa stycken går längs kanten av Dalslands kanal och andra vackra vattendrag. Men här finns också öppna landskap, trolsk skog och hisnande vackra vyer.

En tur med tåg

Om man räknar hela järnvägen så är den 96 kilometer lång. Den sträcker sig från Mellerud i söder och upp till Årjäng i norr.

Mellan Bengtsfors–Mellerud åker man tåg. Det går fint att ta rälsbussen åt ena hållet och välja någon av passagerarbåtarna på Dalslands kanal på vägen tillbaka.

Förlängd säsong

– Persontrafiken följer, precis som tidigare, kanalbåtarnas tidtabell. Tågtrafiken startar i dag, den 22 juni, och vi kommer i år förmodligen att förlänga säsongen för båt- och järnvägstrafik till fram i augusti-september, säger Johan Abenius, som gör sin första sommar som vd för DVVJ.

Johan Abenius gör sin första sommar som vd för DVVJ.
Johan Abenius gör sin första sommar som vd för DVVJ. Foto: Tommy Löfgren

– Vi måste ha hög flexibilitet och anpassa oss efter marknaden om det finns en efterfrågan, säger han.

"En fin start"

Dressintrafiken, som öppnade redan i maj, har fått en fin start.

– Det har bokats på rätt bra, och det handlar om närturism i första hand. Det finns skäl att tro att det ska bli en hygglig säsong, trots coronatider, säger Johan Abenius.

Fotnot: Förkortningen DVVJ står för Dal Västra Värmlands Järnväg och drivs av en stiftelse.

Artikeltaggar

BengtsforsDressinDVVJJohan AbeniusNyheterSommarTågtrafik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.