Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Orimligt att återskapa årsredovisningen

Publicerad:
Serverkraschen som inträffade i Färgelanda har fått långtgående konsekvenser för flera Dalslandskommuner, vilket diskuteras i inlägget.
Serverkraschen som inträffade i Färgelanda har fått långtgående konsekvenser för flera Dalslandskommuner, vilket diskuteras i inlägget. Foto: Mattias Modéen

Svar till revisionens ordförande och (S) i Bengtsfors :

Kommunrevisorerna i Bengtsfors tillstyrker att kommunstyrelsens förtroendevalda beviljas ansvarsfrihet för förvaltningen av kommunen 2019. Däremot avstyrks godkännande av kommunens årsredovisning för 2019. Efter datakraschen i Färgelanda anser revisorerna att tillräckliga underlag inte presenterats för att man skall kunna göra ett uttalande om att årsredovisningen ger en korrekt och rättvisande bild.

2005 avtalade kommunerna Bengtsfors, Dals Ed, Färgelanda och Mellerud om att anlita Färgelanda kommuns it-avdelning för att i ett gemensamt system hantera kommunernas ekonomiredovisning.

Vid slutet av 2019 uppmärksammades kommunerna på att systemet i Färgelanda havererat med följd att merparten av bokföringen för 2019 försvunnit och inte kunde återskapas. I samtliga fyra kommuner har därefter betydande resurser lagts ned på att åstadkomma en rättvisande bild av kommunernas ekonomi och redovisning. De fyra kommunerna har hanterat den uppkomna situationen likartat och samstämmigt. I de tre övriga kommunerna har detta skett i politisk enighet, i Bengtsfors har (S)-oppositionen uttalat att man bör inrikta sig på att helt återskapa de underlagshandlingar som havererat. I Dalslänningen före helgen framträder dessutom kommunrevisionens ordförande Sven-Åke Gustavsson (S) och menar att ett nytt bokslut måste upprättas.

Vid dialoger mellan kommunerna, och här i Bengtsfors framför allt med vår kommuns ekonomiavdelning, har kommunstyrelsen övertygats om att den hantering som beslutats med att upprätta bokslut och årsredovisning på saldonivå (det vill säga det material som efter varje månad löpande under året rapporterats från Färgelanda) ger det mest rättvisande resultat för 2019 som är möjligt att uppbringa. (S) har reserverat sig mot detta och har gått på den linje som Gustavsson nu uttalar.

Ekonomiavdelningen gör bedömningen att det redovisade resultatet är rättvisande och sannolikt behäftat med färre brister än de som skulle uppstå om man skulle göra försök att ”börja om från början” och upprätta bokslut med utgångspunkt från tillgängliga och möjliga omskapade ursprungshandlingar. Jämför man med andra år så handlar det om att leta upp, identifiera, i många fall omskapa och behandla 45 000 allegat och verifikationer och underlag till dessa.

Många osäkerhetsfaktorer i kombination med följdeffekter som orimliga miljonkostnader och ytterligare förseningar skulle tillkomma och dessutom försätta kommunen i en situation med ytterligare ”lagbrott” som följd. Vidare skulle någon delårsrapport under 2020 inte kunna presenteras. Att en sådan kan upprättas är lagbundet. Därutöver skulle sannolikt 2020 års bokslut och årsredovisning komma att försenas.

I den uppkomna situationen är kritik från revisionen naturlig, men revisionen som helhet tillstyrker att kommunstyrelsen i Bengtsfors får ansvarsfrihet. Det enda rimliga och bästa för kommunen, är att hantera 2019 års bokslut och årsredovisning på det sätt som nu skett. Så som det alltså enhälligt görs i övriga tre kommuner. Att som (S)-gruppen och som Gustavsson nu säger i tidningen, kräva ett återskapande av all havererad information är orimligt och en högst osäker väg att gå – och för kommunen synnerligen kostsam.

Stig Bertilsson

Gruppledare (M), ks-ordförande

Per Jonsson

Gruppledare (C), ks 2 v-ordförande

Britt-Inger Sandström

Gruppledare (SD)

Anna-Greta Strömberg

Gruppledare (KD)

Annette Ternstedt

Gruppledare (V)

Jan Leander

Gruppledare (L)

Artikeltaggar

Anna-Greta StrömbergAnnette TernstedtBengtsforsBritt-Inger SandströmFärgelandaFärgelanda kommunInsändareJan LeanderMellerudPer JonssonStig BertilssonSven-Åke Gustavsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.