Hoppa till huvudinnehållet

Riksfinalerna i fälttävlan avgörs på Baldersnäs

Publicerad:
Reporter Mattias Modéen
Mattias Modéen
mattias.modeen@dalslanningen.se
Det blir både regionfinaler och riksfinaler i Sugar cup i fälttävlan på Baldersnäs i sommar.
Det blir både regionfinaler och riksfinaler i Sugar cup i fälttävlan på Baldersnäs i sommar. Foto: Jan Lorentsson

Det blir riksfinal på stor häst i fälttävlan i Sugar cup på Baldersnäs. Det står nu klart efter en tids osäkerhet. Finalerna kommer att avgöras helgen 15–16 augusti.

– Det är bokat och klart. Det betyder jättemycket att få visa upp vårt arrangemang och Baldersnäs med engelska parken, som ligger så fint inramat på herrgården, säger Susanne Kinhult i tävlingsledningen för Eds Ryttarsällskap, som arrangerar riksfinalen.

Det är första gången på många år som en riksfinal på stor häst avgörs utanför Skåne.

Alma Nilsson och Nejlika Hästak, Eds Ryttarsällskap, vann riksfinalen på stor häst förra året. Tack vare det arrangeras årets riksfinaler på stor häst på Baldersnäs. Alma Nilsson och Nejlika Hästak kommer att göra en uppvisningsritt i samband med årets finaler.
Alma Nilsson och Nejlika Hästak, Eds Ryttarsällskap, vann riksfinalen på stor häst förra året. Tack vare det arrangeras årets riksfinaler på stor häst på Baldersnäs. Alma Nilsson och Nejlika Hästak kommer att göra en uppvisningsritt i samband med årets finaler. Foto: Jessica Sundén

Vann förra året

Att Eds Ryttarsällskap får möjligheten att arrangera riksfinalen beror på att klubbens ryttare Alma Nilsson vann förra året.

– Det var därför vi fick det här arrangemanget. Ted och Pernilla Velander, som grundade Sugar cup, kommer upp från Skåne och dömer tävlingarna, berättar Susanne Kinhult.

Alma Nilsson kommer i samband med finalen att göra en uppvisningsritt på sin häst Nejlika Hästak.

En bana i toppklass

Baldersnäs har sedan tidigare ett gott rykte om sig när det gäller fälttävlingar och banan anses av både tävlande och tränare vara en av de bästa i Sverige.

För ett 10-tal år sedan arrangerades SM på området.

– Vi har legat på för att få riksfinalerna hit. Det såg länge ut som om det inte skulle kunna gå att arrangera någon final i år på grund av coronan, men nu är det klart. Vi är jätteglada för det här, säger Susanne Kinhult.

De 20 bästa fälttävlanstalangerna i Sverige tävlar i riksfinalen.

Fotnot: Eds Ryttarsällskap arrangerar även regionfinalerna i Sugar cup på Baldersnäs. De tävlingarna avgörs den 5 juli och då blir det tävlingar både på stor häst och på ponny. De som vinner klasserna, möjligen även de som kommer tvåa, kvalificerar sig till riksfinalerna. Riksfinalen för ponny går i Västergötland helgen 1–2 augusti.

Artikeltaggar

Alma NilssonBaldersnäsBaldersnäsEds RyttarsällskapHästsportSugar cup

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.