Hoppa till huvudinnehållet

Orientera på flera sätt i Dalsland i sommar

Publicerad:
Nils-Göran Karlsson i Stigsökarna slår ett lag för motionsorientering i sommar för alla som vill komma ut i skog och mark och ha chans att vinna nyttopriser.
Nils-Göran Karlsson i Stigsökarna slår ett lag för motionsorientering i sommar för alla som vill komma ut i skog och mark och ha chans att vinna nyttopriser. Foto: Jan Lorentsson

De populära naturpassen som orienteringsklubbarna Stigsökarna, Eds SK och OK Skärmen ordnar med runt om i Dalsland återkommer även denna sommar. Klubbarna ordnar också andra aktiviteter.

Stigsökarna satte ut särskilda så kallade minipass i Bengtsfors redan under våren. De förlängs nu i Bengtsfors till och med den 30 juni och det finns även minipass i Långed och Mustadfors.

Orientering för alla

Minipass är en form av mycket enkel orientering, som alla kan vara med på. Stora, som små. Nybörjare, som elit. Kontrollerna sitter uppe längs med eller nära stora stigar.

– Ett allmänt erbjudande om lättare orientering kan man säga. Men man får såklart tänka på att hålla avstånd till varandra, säger Nils-Göran Karlsson, engagerad i Stigsökarna och den som satt ut majoriteten av kontrollerna i Bengtsforsområdet.

Familjen Johansson med Madde, Peter, Irma och Arvid efter avklarat minipass i Bengtsfors.
Familjen Johansson med Madde, Peter, Irma och Arvid efter avklarat minipass i Bengtsfors. Foto: Privat

Stigsökarna ordnar även med naturpass och flera andra aktiviteter under sommar och höst.

Bäckefors och Långed

I Dals Långed/Mustadfors finns ett kombinerat natur- och centrumpass bestående av 26 kontroller som pågår till slutet av oktober.

I Bäckefors finns det ett enklare naturpass med orientering längs större vägar och stigar, som även passar för cykling. Totalt innehåller passet 20 kontroller.

Ett kanalpass med 15 kontroller finns utsatt mellan Bengtsfors och Mustadfors. Det gör en avstickare ut mot Baldersnäs och är ett året-runt-pass, som passar för alla typer av motion.

Hänförande utsikt

Passet Tre toppar, som innebär att man bestiger tre höjdpunkter i Bengtsfors kommun återkommer även i år. Det är en enklare form av orientering med en hänförande utsikt när man når en topp. Sträckorna är korta och pågår året runt.

Avslutningsvis finns även en kulturorientering i Bengtsfors med drygt 20 skyltar över personer och byggnader som betytt mycket för orten och ger information om livet i Bengtsfors förr och nu.

Kartor och naturpass finns att köpa till självkostnadspris på serviceställen på respektive ort. I Bengtsfors kan man köpa de flesta av passen hos bokhandeln, turistbyrån eller Din-X.

Priser delas ut

Alla som besökt någon kontroll är med i utlottningen av priser, som Stigsökarna delar ut efter uträttad orientering efter sommaren. (Kulturorienteringen har dock inget pris). De som klarat Tre toppar får ett diplom.

Även i Ed

I Ed sitter 25 kontroller uppe i ett naturpass.

Carl-Göran Strutz i Eds SK berättar att det varit extra populärt med naturpassen hittills i år.

– Vi fick trycka upp fler kartor i förra veckan eftersom de tagit slut. Vi sålde 40 paket på två veckor, säger han.

Naturpasset finns i ett område från Sågtjärn upp mot Tavlan och sitter uppe till den 15 september.

– De som lämnar in startkort är med i utlottning av nyttopriser, säger Carl-Göran Strutz.

Kartor finns att köpa till självkostnadspris hos Fiskespecialisten och på Fastighetsbyrån.

Även OK Skärmen i Högsäter ordnar med naturpassorientering. 25 kontroller finns utplacerade i skogarna mellan Rännelanda och Ånnerud, nordväst om Högsäters samhälle.

Veckans bana i Högsäter

Kartor finns att köpa på Ragnerudssjöns camping och på Medborgarkontoret i Färgelanda. Priser delas ut bland dem som lämnar in startkorten.

– I år har vi även något som heter Veckans bana, säger Mats Lindström, ledare i OK Skärmen.

– Vi inom klubben har gjort i ordning en bana i terrängen. Den ligger ute i ungefär en vecka och man kan ladda ner kartan på eventor eller via klubbens hemsida.

Veckans bana har blivit en populär utmaning bland klubbar i framför allt Trestadsområdet under våren och sommaren. Det är en lite svårare orientering och en del laddar upp banan mot program som orienteringsförbundet har. På så sätt kan man tävla mot andra virtuellt och jämföra resultat om man vill det.

– Men man behöver naturligtvis inte göra det. Man kan orientera för motionens skull också, säger Mats Lindström.

Artikeltaggar

BäckeforsBengtsforsDals LångedEdEds SKFärgelandaHögsäterOK SkärmenSommarSportStigsökarna

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.