Hoppa till huvudinnehållet

S-krav: "Öppna AF-kontor igen"

Publicerad:
Socialdemokraterna Paula Holmqvist och Per Eriksson agerar gentemot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) för att försöka få till öppna arbetsförmedlingar i Dalsland.
Socialdemokraterna Paula Holmqvist och Per Eriksson agerar gentemot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) för att försöka få till öppna arbetsförmedlingar i Dalsland. Foto: Thomas Wallin

Arbetsförmedlingen kommer att öppna upp sina kontor i Hagfors, Karlskoga och Årjäng. Men de stängda kontoren i Dalsland förblir stängda. Helt fel, menar Per Eriksson (S) i Bengtsfors som nu agerar tillsammans med partikollegan och riksdagsledamoten Paula Holmqvist, Dals-Ed.

– När flera kommuner i norra Dalsland har den i särklass högsta arbetslösheten i länet, och ligger väldigt högt även när det gäller hela landet, så måste myndigheten tänka om. Precis som man nu har gjort i Värmland, säger Per Eriksson, själv tidigare arbetsförmedlare.

I dag finns inga regelrätta kontor kvar i Dalsland.

Så här såg det ut på Arbetsförmedlingen i Bengtsfors. I dag får arbetslösa vända sig till andra kontor.
Så här såg det ut på Arbetsförmedlingen i Bengtsfors. I dag får arbetslösa vända sig till andra kontor. Foto: Conny Hultgren

Eriksson: "Orimligt"

– Det är helt orimligt att hänvisa arbetssökande till kontor i Trollhättan och Uddevalla eller till digitala möten. Det är inte så lätt att ta allt på internet. Det här handlar väldigt ofta om långtidsarbetslösa som behöver få träffa en handläggare på plats för att kunna komma ut i en åtgärd, säger Per Eriksson.

Han menar att många sökande har behov av ett utökat stöd från förmedlingen och att det personliga mötet är oslagbart.

– Det är viktigt att det finns förmedlare på plats som känner till det lokala näringslivets behov. Då blir också samarbetet med kommunerna så mycket enklare. Som det är nu riskerar vi i stället att få allt fler arbetslösa som tvingas söka försörjningsstöd.

"Uppvakta ministern"

Per Eriksson tycker att Dalslandskommunerna samfällt borde uppvakta ansvarig minister, Eva Nordmark (S), för att trycka på.

Dalslandskommunerna bör samfällt trycka på frågan gentemot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), menar Per Eriksson.
Dalslandskommunerna bör samfällt trycka på frågan gentemot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), menar Per Eriksson. Foto: Claudio Bresciani/TT

– Jag tänker i alla fall göra det som står i min makt för att få till minst ett bemannat arbetsförmedlingskontor i vårt landskap. Våra arbetssökande och företag förtjänar en statlig närvaro värd namnet.

Agerar med Holmqvist

Han berättar att han har talat med riksdagsledamoten Paula Holmqvist (S) från Dals-Ed om saken.

– Vi måste agera och lyfta det här politiskt. Om de kan i Värmland så kan vi i Dalsland också. Det här är en fråga som jag även kommer att lyfta när vi har vår gruppledarträff i Bengtsfors kommun i eftermiddag (läs i går måndag).

"Skulle ha stor betydelse"

Per Eriksson menar att ett lokalt kontor, bemannat med tillräckligt många kompetenta arbetsförmedlare får en stor betydelse.

– Det skapar förtroende, både hos den arbetssökande och i kontakterna med de lokala företagen. Jag vill inte politisera den här frågan för mycket, men att som Centerpartiet i stället vilja satsa på coachföretag är inte någon framkomlig väg. Risken är att kommuner som Bengtsfors och Dals-Ed är för små för sådana företag. I stället behöver vi arbetsförmedlingarna åter, säger Per Eriksson.

Artikeltaggar

ArbetsförmedlingenArbetslöshetBengtsfors kommun (org)DalslandEva NordmarkPaula HolmqvistPer ErikssonPolitik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.