• fredag
  14 aug
  25°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  15 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  16 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  17 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Färgelandabor manas spara på vattnet

Nyheter
PUBLICERAD:
Vattenspridaren är en av de vattenförbrukare som får vila i torkan, även om gräset behöver vatten.
Foto: Johansen, Erik
Det torra vädret gör att flera kommuner nu uppmanar invånare att spara på vatten. Däribland Färgelanda som tillsammans med Munkedal, Sotenäs och Uddevalla ingår i kommunala VA-bolaget Västvatten.

Från och med tisdag 16 juni gäller allmän besparingsuppmaning i Färgelanda, Munkedal, Sotenäs och Uddevalla. Vattennivåerna är ungefär som motsvarande period under torråret 2018.

Västvatten, som sköter det kommunala vattnet i Färgelanda, Munkedal, Sotenäs och Uddevalla, bevakar kontinuerligt de gemensamma dricksvattennivåerna. Med torra marker och en väderprognos med sol och värme, uppmanas nu alla invånare att spara in på sin vattenförbrukning.

- När det är så här varmt och torrt är det extra viktigt att tänka på att använda dricksvattnet klokt, säger Peter Johansson, vd.

Olika täkter

Utgångsläget i de olika kommunerna är olika, bland annat eftersom dricksvattnet tas från olika typer av täkter, såväl sjöar som grundvatten. Men generellt är vattennivåerna ungefär som torråret 2018, då bevattningsförbud infördes.

Om det blir aktuellt med bevattningsförbud även i år går ännu inte att svara på. I kommunerna Munkedal och Uddevalla är det dock extra viktigt att spara på vattnet då nivåerna i vattenmagasinen är särskilt låga. I Uddevalla är i sin tur Skredsvik extra torrt.

- Hur vädret blir i sommar spelar förstås roll men framför allt behöver vi alla hjälpas åt. Använd inte mer än det behövs, så slipper vi i bästa fall införa bevattningsförbud, säger Peter Johansson, vd.

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.