Hoppa till huvudinnehållet

Tankar inför helgen: Förkunnare som förändrade världen

Publicerad:
Lena Hildén, kyrkoherde Steneby pastorat.
Lena Hildén, kyrkoherde Steneby pastorat. Foto: Tommy Löfgren

Han skall bli större och jag mindre Joh. 3:30

Johannes Döparen har en viktig roll i kyrkans liv och vi firar Johannes den kommande helgen. Denne radikala förkunnaren var jämngammal med Jesus och han spelade en stor roll i Jesu liv. De båda förändrade världen.

Relationen mellan Johannes och Jesus börjar när deras mammor möts med varsitt barn i livmodern och Elisabeth bekräftar Maria genom att säga att barnet som Maria bär är ett heligt barn. Maria som i ung ålder valde att bli mamma får stöd av en betydligt äldre förstföderska.

Johannes var en prästson och han kunde sina Skrifter utantill. Han tilltalades av Guds kallelse och passionen för rättvisa och rättfärdighet drog honom till proportioner som fick folk att kalla honom för Guds galna man. Samtliga val Johannes gjorde i sitt liv präglades av enkelhet genom att bosätta sig i öknen, äta vegetariskt kost bestående bland annat av honung och gräshoppor och klä sig kamelskinn. Det är ekologi på hög nivå.

Budskapet Johannes kom med var kompromisslöst: antingen omvänder Du Dig och ångrar Dina synder eller sedan gör Du inte det! Johannes klädde av all integritet hos folket, eftersom ingen kom undan hans kritik, inte ens kungen. Johannes var ett hot både mot folket och etablissemanget.

Karismatiska talare och predikanter har alltid tilltalat folk, så gjorde också Johannes. Han hade sin lärjungaskara som följde och lyssnade på honom. Många frågar Johannes om han är den som ska komma och rädda världen, och Johannes viftar bort frågan med handen och säger: ” Jag döper med vatten, den som kommer efter mig ska döpa med den Heliga Anden. ”

Två olika tidsepoker möter varandra vid Jordanfloden dit Jesus tar sig för att bli döpt. Han är 30 år och hans offentliga verksamhet behöver dras igång. Johannes dock upplever att det är tvärtom, att Johannes behöver ta emot ett dop från Jesus. Johannes döper, himlen öppnar sig, duvan flyger ner och Guds röst hörs från himlen. ”Detta är min älskade Son.” Johannes knäböjer inför Gud, inför det nya löftet som skulle ge världen ett evigt hopp. Profeternas tid var över, nu skulle Gud börja sin vandring på jorden som människa.

Lena Hildén, kyrkoherde Steneby pastorat

Artikeltaggar

Etik och religionFamiljJesusLena Hildén

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.