Hoppa till huvudinnehållet

Så mycket pengar får kulturskolorna

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Den populära schackkursen i Bengtsfors kommer att kunna fortsätta tack vare pengarna från Kulturrådet.
Den populära schackkursen i Bengtsfors kommer att kunna fortsätta tack vare pengarna från Kulturrådet. Foto: Conny Hultgren

För att stärka kulturskolornas utveckling – och låta barn och unga delta på mer jämlika villkor – har Kulturrådet i år beviljat totalt 90 miljoner till 250 av landets kommuner. Samtliga Dalslandskommuner, utom Färgelanda, har sökt och fått pengar.

Mest har Kulturskolan i Bengtsfors fått. Det handlar om 342 000 kronor.

Sara Vogel-Rödin, kultur- och fritidschef i Bengtsfors kommun, gläds åt pengarna från Kulturrådet. Nu kommer Kulturskolan i Bengtsfors kunna erbjuda mer än ordinarie kurser.
Sara Vogel-Rödin, kultur- och fritidschef i Bengtsfors kommun, gläds åt pengarna från Kulturrådet. Nu kommer Kulturskolan i Bengtsfors kunna erbjuda mer än ordinarie kurser. Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

– Vi är jätteglada! De här pengarna används till att satsa på sådant som vi annars inte kunnat erbjuda, säger kultur- och fritidschefen Sara Vogel-Rödin.

Exakt vad det blir är för tidigt att säga, menar hon. Men sannolikt blir det en fortsatt satsning på Slöjdtrucken (en sorts verkstad på hjul), en schackkurs i Bengtsfors och en målarkurs i Laxarby. Samtliga är verksamheter som infördes redan i fjol tack vare statliga pengar från Kulturrådet.

Festivalkurs senare

– Vi hade i år tänkt att erbjuda en kurs för barn och unga i att arrangera en festival för hållbar utveckling. Föreningen Djuren i skogen, som arrangerar Skogsfesten i Lästvik, skulle hjälpa oss med det. Jag tror att kursen kan bli av tack vare de här pengarna, men att vi får flytta den till nästa sommar på grund av coronapandemin, säger Sara Vogel-Rödin.

En kurs för unga som skapar egna filmer ställs dock troligen in.

– Vi har haft för litet intresse för den, så den går förmodligen bort av den anledningen.

Ensembleanställd

Kulturskolan har en extra person anställd på 20 procent för ensembleundervisning.

– Det kan vi fortsätta ha tack vare de här pengarna, säger Sara Vogel-Rödin.

Breddat utbud

Kulturskolan i Dals-Ed får i år 186 000 kronor från Kulturrådet.

Morgan Funevall, kultur- och fritidschef i Dals-Eds kommun, är nöjd med utdelningen som nu innebär att Kulturskolan i Dals-Ed kommer att kunna erbjuda ett ökat utbud.
Morgan Funevall, kultur- och fritidschef i Dals-Eds kommun, är nöjd med utdelningen som nu innebär att Kulturskolan i Dals-Ed kommer att kunna erbjuda ett ökat utbud. Foto: Tommy Löfgren

– Det är jättebra! Genom pengar från Kulturrådet kunde vi redan i fjol erbjuda dans för både femåringar och elever på gymnasier samt bild- och fotoundervisning. Allt helt kostnadsfritt. Hur vi ska använda årets pengar vet jag inte ännu, men vi kommer att fortsätta bredda utbudet. Det är just det som de här pengarna är avsedda för, säger kultur- och fritidschefen Morgan Funevall.

Färgelanda har ej sökt

Kulturskolan i Färgelanda har inte sökt och får därmed heller inga pengar från Kulturrådet.

Per Wahlén är tillförordnad kommunchef i Färgelanda. Varför pengar inte sökts kan han inte svara på.
Per Wahlén är tillförordnad kommunchef i Färgelanda. Varför pengar inte sökts kan han inte svara på. Foto: Helena Lindgren

– Jag vet ärligt talat inte varför, men det kan ha berott på viss turbulens på chefssidan. Det är bara att beklaga. Men vi har just nu rekryterat en samhällsutvecklingschef som får titta på och ta tag i de här bitarna, säger Per Wahlén, tillförordnad kommunchef i Färgelanda.

Fakta

Så mycket pengar får kulturskolorna i Dalsland från Kulturrådet 2020

Bengtsfors: 342 000 kronor

Dals-Ed: 186 000 kronor

Färgelanda: 0 kronor (har ej sökt)

Mellerud: 279 000 kronor

Åmål: 283 000 kronor

Utvecklingsbidraget för kulturskolor delas ut av Kulturrådet varje år (med start 2016) fram till 2022. Hur det blir därefter är oklart.

Källa: Kulturrådet

Artikeltaggar

DalslandKulturrådetMorgan FunevallNöje/KulturPer WahlénSara Vogel-Rödin

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.