Hoppa till huvudinnehållet

Regeringen vill införa pant på mobiler

Publicerad:
Regeringen ska utreda pantsystem för till exempel mobiltelefoner och läsplattor. Arkivbild.
Regeringen ska utreda pantsystem för till exempel mobiltelefoner och läsplattor. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Regeringen vill se pant på mobiler och annan elektronisk utrustning som innehåller viktiga och sällsynta metaller, rapporterar TV4 Nyheterna.

– Vi måste se till så att de här materialen kommer tillbaka in i kretsloppet och att vi kan ha en ansvarsfull konsumtion och den ska inte baseras på att vi måste bryta mer och mer mineraler och sällsynta jordartsmetaller ur jordskorpan, säger miljöminister Isabella Lövin (MP) till TV4.

Endast en liten del av alla mobiler återvinns. Regeringen vill därför se mer återvinning och tillsätter nu en utredning. Förhoppningen är att kunna ha ett system på plats om något år för mindre elektronik som exempelvis mobiler och läsplattor.

– Det här är ett system som ska vara enkelt för konsumenterna och ha så skarpa styrmedel så att man faktiskt lämnar in när man är färdig med en mobiltelefon eller en läsplatta, säger Isabella Lövin.

Utredningen ska redovisas senast den 1 april 2021.

Artikeltaggar

EkonomiIsabella LövinMobiltelefoniRegeringenSverigeTV4

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.