Hoppa till huvudinnehållet

Skogsbordet flyttar till Grums och Sunne

Publicerad:
Anki Lundsten, delägare i både Sävsjöns camping och Kvarnen i Borgvik, håller i bordet-mitt-i-skogen vid Sävsjön i år.
Anki Lundsten, delägare i både Sävsjöns camping och Kvarnen i Borgvik, håller i bordet-mitt-i-skogen vid Sävsjön i år. Foto: Sofie Borg

Kampanjen Bordet mitt i skogen har blivit något av en succé de senaste åren. I år flyttar skogsmiddagarna till Segmon och Sunne.

– Det här är en fantastisk plats, jag har tänkt att bli gammal här, säger Anki Lundsten, delägare i både Sävsjöns camping och Kvarnen i Borgvik.

Middagsborden i skogen är del av kampanjen The edible country (det ätliga landet) som Visit Sweden driver tillsammans med Visit Värmland och andra svenska regioner.

Ett av årets bordet-mitt-i-skogen står placerat strax utanför Sävsjöns camping, mellan Segmon och Borgvik, och det är Kvarnen i Borgvik som bistår med maten. Bordet står invid vandringsleden Sävsjöleden, en smal passage vid vattenbrynet, där det luktar sött av barrskogen och man har en fantastisk utsikt över sjön.

– Det är jätteroligt att kunna visa det här. Det är fantastisk natur här, men det är ändå tillrättalagt. Det är sådär lagom äventyrligt, säger Anki Lundsten.

Konceptet går ut på att man kan köpa mat och äta på angivet bord i skog. Eller bara utrustningen och laga själv. Maten hämtas antingen på Kvarnen eller i receptionen på campingen.

– Det finns olika paket. Antingen får man bara med sig utrustning, primuskök och muggar och tallrikar och sånt. Men sen kan man köpa med picknickkorg, frukostkit eller middags-kit. Ett par dagar i veckan kan man också få med sig en guide/kock som lagar maten.

Bokar man med kock så möter personen upp på plats vid bordet.

Kampanjen ska lyfta de lokala råvarorna och i Borgvik har man tagit fasta på det.

– Jag tänker lokalt: kantareller, gös, bär. Man kan tänka sig att man får med sig blåbärspannkakor till frukost kanske, säger Anki Lundsten.

– Det är ju fantastiska råvaror här. Granskotten är ju fina att plocka nu och man kan fiska i sjön. I kiten kommer vi att ha lokala råvaror, viltkött, svamp och blåbär.

Det andra bordet i år står placerat utanför Selma spa i Sunne.

Bokning sker på nätet, men man kan också ringa för att boka bordet.

Artikeltaggar

BorgvikGrumsSegmonSommarSunneTurismVisit SwedenVisit Värmland

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.