Hoppa till huvudinnehållet

Evenemangssommaren som kom av sig

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Bluesfesten är bara ett många stora sommarevenemang som lagts på is till följd av pandemin.
Bluesfesten är bara ett många stora sommarevenemang som lagts på is till följd av pandemin. Foto: Jan Lorentsson

Sommaren 2020 skulle bli den mest nöjesspäckade sedan Åmåls 375-årsjubileum. Men sedan kom ett litet virus och började ställa till med stora bekymmer. I stort sett alla hett efterlängtade folkfester är nu framflyttade till nästa år.

Coronapandemin har i stort sett tagit kål på allt vad folkfester heter. Social distans och lågt satta maxtak för antal åskådare är dessvärre omöjliga att kombinera med de flesta typer av evenemang där ambitionsnivån ligger några snäpp över trubadurunderhållning.

Ur ett rent och lokalt nöjesperspektiv känns det extra surt att smittan skulle slå till just i år, för sommaren såg osedvanligt lovande ut på papperet. Åmålsborna har visserligen blivit ordentligt bortskämda med festfyllda semestermånader, mycket tack vare de ovärderliga entusiasterna i blues- och litteraturföreningarna, samt kommunens offensiva taktik för att bli ett besöksmål. Men nu var ju dessutom landets största årliga turnékoncept, Diggiloo, klart för ett nytt Åmålsbesök.

I stort sett varje helg, från början av juni till början av augusti, hade något att erbjuda i evenemangsväg – då slog pandemin knockout med en käftsmäll.

Vissa förstod nog vartåt det barkade redan på ett tidigt stadium, när myndigheterna förbjöd folksamlingar på 500 personer eller mer. Det var i början av mars. Sedan dröjde det inte länge förrän gränsen sänktes till 50 och därmed krossades i stort sett allt hopp om en hyggligt normal festivalsäsong.

Åmåls finaste och stoltaste nöjesflaggskepp, bluesfesten, hade visserligen lite is i magen och arbetade vidare med förberedelserna ett tag, med förhoppning om att situationen skulle bättra sig. Men när smittkurvan inte ville vända bestämdes, till stor sorg för otaliga personer, att den 29:e upplagan av festivalen ställs in.

Stjärnkavalkaden Diggiloo, med Peter Jöback och Jessica Andersson i spetsen, valde också inledningsvis att blunda för hur pandemin utvecklade sig. "Vi kommer att köra!", lät det självsäkert från pressavdelningen och repetitionerna löpte enligt tidsplanen, ända tills mirakeldrömmarna gavs upp.

Hamnkalaset, den barnvänliga stadsfesten som var tänkt att ta vid direkt efter Diggiloo, senarelägger också allt med ett år.

Bokdagarna, Åmåls tredje stora årliga sommarfestival vid sidan av bluesfesten och hamnkalaset, kan inte heller genomföras enligt traditionell form med hundratals personer samlade i Gamla kyrkan. Istället kommer det hållas författarsamtal på webben.

Travet, normalt ett av sommarens största publikevenemang, kör i år tävlingarna utan åskådare på plats. Så där lär inte heller bli mycket till blues.

Helt berövad på nöjesliv blir dock inte sommaren. Exempelvis har ett gäng krögare ihop med Stadshotellet bestämt sig för att köra en egen bluesfestival under andra veckan i juli, anpassad efter myndigheternas direktiv.

Artikeltaggar

Bokdagar i DalslandDiggilooHamnkalasetNöje/KulturSommarÅmålÅmåls bluesfestÅmålstravet

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.