Hoppa till huvudinnehållet

10 utflykter med rimlig närhet

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Tollebols kvarn har varit en publikdragare i många år. Bilden är från Kvarnens dag 2004.
Tollebols kvarn har varit en publikdragare i många år. Bilden är från Kvarnens dag 2004. Foto: Elinor Thuresson

Det är inte nödvändigt att åka långt för att hitta bra utflyktsmål. Vi har samlat tio tips som finns i vår närhet.

1. Tollebols kvarn

Den välbevarade vattenkvarnen från 1870-talet med dess nya museiavdelning lär väl bli ett extra populärt vattenhål i sommar för Åmålsborna, när myndigheterna helst vill att vi håller oss nära hemmet. Blir spännande att se vad de nya kaféansvariga, Anneli Svensson och Viktor Johansson, åstadkommer i köket, där våfflor brukar vara dragplåstret.

2. Antiksafari i Dalsland

Fyndsugna med förkärlek till retrosaker har fått en ny potentiell favoritplattform på nätet. Sök bara på Dalsland+antiksafari, så dyker det snart upp en sida med flera turförslag att ta del av, samt listor över lokala antik- och loppishandlare. För Åmåls del rör det sig om sju butiker.

Antiksafari.
Antiksafari. Foto: Helena Lindgren

3. Örnäsområdet

Åmåls gröna lunga, på behändigt avstånd från centrum, har mer att erbjuda än bad och promenadstigar. Djurparken är förstås en evig favorit bland barnfamiljer, likaså den intilliggande lekparken. Men på Örnäs också möjlighet att testa lite mer annorlunda aktiviteter som sandfotboll och ibland också skogsparkour (när banan är monterad).

Skogsparkour i Örnässkogen.
Skogsparkour i Örnässkogen. Foto: Fredrik Tacacho

4. Duse udde

För många Åmålsbor är väl Säffle stora camping mest förknippat med mysiga skärgårdsklippor och barnvänliga badstränder. Men Duse är också ett fint och lagom utmanande vandringsområde genom variationsrik terräng. På campingen finns dessutom möjlighet till minigolf, trampcykling och hinderbana med mera.

Duse udde ger möjlighet till variation.
Duse udde ger möjlighet till variation. Foto: Marina Johansson

5. Värmlands vikingacenter

Även om tinget – sommarens givna höjdpunkt i den lilla, lilla vikingabyn vid Byälven i Värmlands Nysäter – har ställts in, så har området ändå tillräckligt mycket levande historia att erbjuda för att motivera ett besök. I närheten finns dessutom en välsorterad antikhandel och några kilometer västerut, invid E18, ligger populära Esters kafé.

Värmlands vikingacenter.
Värmlands vikingacenter. Foto: Marina Johansson

6. Åmåls industrimuseum

C.W. Thorstensons mekaniska verkstad, som museet också heter, är ett mer givande besöksmål än vad namnet kanske ger sken av. Oftast brukar möjligheten att se hur en liten industrifamilj kunde leva och bo på 1920-talet framhållas, fast roligast är nog ändå utställningen över svunna Åmålsindustrier, med allt från regnrockar till lyxbilar.

Per-Olof Eliasson och Stig Pettersson studerar en tändkulemotor från 40-talet på Åmåls industrimuseum.
Per-Olof Eliasson och Stig Pettersson studerar en tändkulemotor från 40-talet på Åmåls industrimuseum. Foto: Karin Olsson

7. von Echstedtska gården

Karolinerherrgården i Kila kommer visserligen att hålla sina lokaler stängda under sommaren, men det är fortfarande fritt fram att njuta av trädgården och apelgården. Den sistnämnda är en av landets 14 klonarkiv, med uppgift att bevara lokala äppelsorter. Totalt odlas 25 olika äppelsorter på von Echstedtska.

von Echstedtska gårdens trädgård kommer att vara öppen under sommaren.
von Echstedtska gårdens trädgård kommer att vara öppen under sommaren. Foto: Jenni Jansson

8. Laxarby kvarn

Den gamla nyttobyggnaden vid början av kyrkbacken i Laxarby har under senare år blivit ett charmigt litet besöksmål, både för ortsborna själva och sommarturister. Kaféet med hembakt och glass brukar vara huvudlockbetet, men det är nu stängt, på grund av corona. Däremot går det att ha picknick vid kaféborden efter avslutad loppisfyndjakt. Kvarnen är öppen när ägaren känner för det.

Laxarby kvarn lockar med antikviteter.
Laxarby kvarn lockar med antikviteter. Foto: Helena Lindgren

9. Baldersnäs herrgård

Dals Långeds anrika herresäte lockar ständigt med stilfull sekelskiftescharm. Även om Åmålsbor av naturliga skäl sällan bokar övernattning, så är hotellrestaurangen en attraktion i sig. Menyn bär lokal prägel och växlar med säsongerna. Klassisk husmanskost och festmat med modern touch.

Baldersnäs herrgård har öppet, om än coronaanpassat.
Baldersnäs herrgård har öppet, om än coronaanpassat. Foto: Tommy Löfgren

10. Sliperiet

Borgviks pärla lockar med modern konsthall och gastronomi på anrik industrimark. Sommarens utställning domineras av världsstjärnor ur rock'n'roll- och filmhistorien, varvat med lite graffiti, skulpturer och annat. Restaurangens ambition är att våga vara lite annorlunda.

Sliperiet i Borgvik har spännande utställningar. Oscar Magnusson driver verksamheten.
Sliperiet i Borgvik har spännande utställningar. Oscar Magnusson driver verksamheten. Foto: Helena Karlsson
10 aktiviteter med avstånd

Artikeltaggar

BaldersnäsC.W. Thorstensons mekaniska verkstadDals LångedDuse Udde campingSliperietSommarSäffleTollebols kvarnTurismVärmlands NysäterVärmlands vikingacenterÅmål

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.