• idag
  24 jan
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  -2°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -2°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 jan
  -4°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 jan
  -4°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Sportkrönikan: Ett besked som ger fler frågor än svar

Sport
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Mattias Modéen, sportredaktör Dalslänningen
Foto: Tommy Löfgren

Fredagens besked från idrottsminister Amanda Lind att elitfotbollen nu kan rulla i gång igen är ett välkommet besked för alla fotbollsälskare. Fotbollsmatcher kan spelas utan publik. Det är ett tydligt besked för elitfotbollen och de spelare och ledare som har fotboll som sitt yrke.

Men vad innebär beskedet för alla som spelar och är aktiva i de förbundsserier där spelare och ledare inte är proffs? Var går gränsen? Det är fortfarande oklart. Spelare i till exempel division 1 herrar och i elitettan damer är ofta deltidsproffs med ett annat arbete vid sidan om. Och i division 2 och division 3 herrar och division 1 damer, som också är förbundsserier, är nästan alla spelare amatörer eller endast deltidsproffs med viss ersättning för att spela fotboll.

Omfattas de serierna och de lagen av beskedet? Eller är det resedirektiven som gäller, med max två timmars resande? Det vet vi inte riktigt ännu. Och det är mindre än två veckor kvar till dess att division 2 och division 3 herrar ska sparka i gång.

Om det är resedirektiven lagen ska förhålla sig till blir det omöjligt för serierna att komma i gång, eftersom det i flera fall är längre restid än två timmar. Däremot får lagen spela träningsmatcher mot andra lag i sitt närområde igen från och med den 14 juni.

Bengtsfors fotbollsherrar kommer att ha sin seriepremiär i slutet av juli.
Foto: Mattias Modéen

Nu löser det sig förvisso för Bengtsfors fotbollsherrar ändå, eftersom laget varit förutseende nog att i ett tidigt skede besluta att skjuta upp sin premiär till sista veckan i juli. Så för just Bengtsfors innebär fredagens besked inget dramatiskt eller otydligt.

IFK Åmåls fotbollsherrar i division 2 påverkas mer av beskedet, eftersom de enligt planen har sin seriepremiär om en och halv vecka. Om nu serien omfattas av beskedet att elitfotbollen får dra i gång, så att det inte är resedirektiven som gäller för division 2.

För Eds fotbollsdamer, som ska spela i division 2 nordvästra Götaland, är situationen om möjligt ännu mer oklar. Division 2 nordvästra Götaland är ingen förbundsserie, utan en distriktsserie som administreras och leds av Bohusläns Fotbollförbund, BFF.

BFF tog för ett par veckor sedan beslut om att alla de junior- och seniorserier som man ansvarar för ska ha sin seriepremiär tidigast den 1 augusti. Det omfattade alla junior- och seniorserier undantaget division 2 nordvästra Götaland damer, som innehåller lag från fyra olika distrikt; Bohuslän, Dalsland, Västergötland och Göteborg.

När jag pratade med Mikael Wireby, nytillträdd kanslichef i Bohusläns Fotbollförbund, i fredags berättade han att en särskild grupp jobbar med division 2 nordvästra Götaland, damer och att man räknar med att kunna ta ett beslut senare den här veckan.

Min gissning är att seriestarten skjuts upp till tidigast den 1 augusti, så att alla serier med lag från Bohuslän och Dalsland får en gemensam starttid. Det känns mest logiskt.

Om några dagar vet vi säkert, och då vet vi förhoppningsvis även hur det blir med de lägre förbundsserierna.

Det som vi vet just nu är att alla andra junior- och seniorserier med dalsländska lag inblandade i, förutom Eds damer och Bengtsfors herrar, tidigast kommer att dra i gång sitt seriespel den 1 augusti och att träningsmatcher är tillåtna igen från och med den 14 juni.

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.