• idag
  5 juli
  15°
  • Vind
   10 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  6 juli
  12°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.7 mm
 • tisdag
  7 juli
  15°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 juli
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Eldningsförbud i Dalsland

Brott & blåljus
PUBLICERAD:
Det råder stor risk för brand i skog och mark i Dalsland med omnejd. Färgelanda och Melleruds kommuner har infört eldningsförbud.
Foto: Rune Johansson
Sedan i fredags eftermiddag råder eldningsförbud i Färgelanda och Melleruds kommuner. Även i Bengtsfors uppmanar räddningstjänsten att inte elda, även om något förbud ännu inte råder. – Nu under söndagen har vi extremt höga värden och det är mycket hög brandrisk, säger Tony Karlsson, inre befäl på Närf, (Räddningstjänsten i Färgelanda, Mellerud, Trollhättan och Vänersborgs kommuner).

Det är den senaste tidens torra väder som har tvingat kommunerna att införa eldningsförbud. Förbudet är ännu så länge på den lägre nivån och innebär förbud mot viss typ av eldning utomhus. Det handlar om eldning, grillning, matlagning och bränning med fast bränsle (alltså ved, kol, gräs, ris, grenar).

Fler kontroller med flyg

Tony Karlsson, inre befäl på Närf, uppmanar till stor försiktighet.

– Normalt gör frivilligkåren en flygning om dagen när det är brandrisk, ibland två. Men nu under söndagen kommer den att göra tre flygningar på grund av den höga risken. Vinden påverkar också, säger Tony Karlsson.

Flygningarna görs över hela Närfs verksamhetsområde i Färgelanda, Mellerud, Vänersborgs och Trollhättans kommuner, men även en bit upp genom Bengtsfors och Dals-Eds kommuner.

Gräsbrand i Färgelanda

Sent på fredagskvällen fick räddningstjänsten i Färgelanda larm om en gräsbrand. Det var någon som eldat hö på ett gärde under dagen. Vid 23.30-tiden på kvällen började det att brinna, men elden släcktes snabbt.

På lördagsmorgonen brann det i ett område nära Vänersborgs samhälle, men även den branden kunde släckas snabbt. Senare under eftermiddagen kom även ett larm om en brand på Herrestadsfjället i Uddevalla, men även den branden kunde släckas tämligen omgående.

Utöver Färgelanda och Mellerud råder det även eldningsförbud i flera angränsande kommuner till Dalsland; Vänersborg, Trollhättan, Tanum och delar av Strömstads kommun.

Eldningsförbudet omfattar ännu så länge inte eldning i ordningsställda platser, som minskar risker för brandspridning. Det är ännu tillåtet att elda i sin villaträdgård.

Enligt SMHI är risken för brand i skog och mark stor, eller lokalt till och med mycket stor i Götaland, södra Svealand och sydostligaste Norrland.

Risken för gräsbrand är stor från norr om Siljan i Dalarna och upp längs genom större delen av Norrland.

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.