Hoppa till huvudinnehållet

Lysande seger för gatljuskämpar

Publicerad:
På fredagen träffade kommunen boende i Dingelvik och avslöjade att de tar tillbaka beslutet att släcka ned gatlyktorna. Med i bild från vänster Sofia Lilly Jönsson, Göte Johansson, sedan Ulf Nelson (M)  och Andja Barisic, projektledare tekniska kontoret kommunen, byborna Leif Jiderlund, Nina Sandgren och Fredrik Sundström. I ljus jacka framför Kåre Karlsson (C), tekniska utskicket.
På fredagen träffade kommunen boende i Dingelvik och avslöjade att de tar tillbaka beslutet att släcka ned gatlyktorna. Med i bild från vänster Sofia Lilly Jönsson, Göte Johansson, sedan Ulf Nelson (M) och Andja Barisic, projektledare tekniska kontoret kommunen, byborna Leif Jiderlund, Nina Sandgren och Fredrik Sundström. I ljus jacka framför Kåre Karlsson (C), tekniska utskicket. Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

Från och med september kommer vägarna i Dingelvik, Ekebol och Tisselskog att vara upplysta igen.

– Det är ingen prestige i detta, vi har lyssnat på de boende och gjort våra egna utvärderingar, säger Ulf Nelson (M), ordförande i kommunstyrelsens tekniska utskott .

Huvudskälet enligt Ulf Nelson är att besparingen för kommunen blir för liten för att det ska finnas anledning att släcka. Beslutet som majoritetsalliansen i kommunen står bakom, presenterades vid ett möte med representanter för de boende i Dingelvik på fredagen.

Ulf Nelson (M), ordförande i kommunstyrelsens tekniska utskott var överens med Leif Jiderlund och Eleonore Karlsson, från Dingelvik om att det varit en konstruktiv dialog.
Ulf Nelson (M), ordförande i kommunstyrelsens tekniska utskott var överens med Leif Jiderlund och Eleonore Karlsson, från Dingelvik om att det varit en konstruktiv dialog. Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

– Det här är demokrati på bästa sätt och vi är glada att kommunen tagit till sig våra argument, sa Sofia Lilly Jönsson, en av de boende som deltog i mötet.

Bra dialog

Göte Johansson också boende i Dingelvik höll med.

– Det som i våra ögon var ett tokigt beslut har vi kunnat ha en bra dialog med kommunen om.

Sammanlagt handlar det om 109 gatlyktor i de tre samhällena. I stället för att plocka ned stolparna kommer de att få nya LED-lampor. De moderna lamporna ska hålla minst 20 år och räknat över tid kommer investeringskostnaden att löna sig.

– Det blir lampor med dimringförmåga, berättade Andja Barisic projektledare på tekniska kontoret som också var med under mötet i Dingelvik. Hon förklarade att lamporna sakta tonar upp eller ned beroende på skymning och morgon, vilket i sig också ger en liten besparing.

Ljusfest

Lampbytena är planerade att starta någon gång efter semestrarna.

– För de andra platser där kommunen släckt ned gatubelysningen pågår fortfarande utredningar kring om det lönar sig eller inte. Det har funnits en stark kritik mot kommunen att vi slösar med energi, så vi tittar noga över alla platser nu, vart det faktiskt kan släckas, påpekade Andja Barisic.

Men i Dingelvik, Ekebol och Tisselskog går en ljusare framtid till mötes och de boende funderar på att fira ordentligt med en ljusfest när lamporna tänds i september.

Artikeltaggar

Andja BarisicBengtsforsBengtsfors kommun (org)DingelvikGatubelysningGöte JohanssonNyheterTisselskogUlf NelsonVägar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.