Ledare: Ett genant fullmäktige

Ledare
PUBLICERAD:
Fullmäktigemöte på Odéon i coronatider.
Foto: THOMAS WALLIN
Politik. Måndagens kommunfullmäktigesammanträde i Bengtsfors lär inte gå till historien som ett av de mest ärofyllda i kommunen.

Nog har det förekommit en hel del spektakel vid sammanträdena i Tingshuset under årens lopp. Denna gång var det flytten av mötet till Odéon och Godtemplarrörelsens lokaler som ställde till det. I dessa lokaler råder det vanligtvis ordning och reda, nykterhet och respekt.

Dalslänningens referat i tisdagstidningen ger av naturliga skäl ingen fullkomlig bild av tjafset vid sammanträdet. Ska man få en inblick i det politiska klimatet måste man vara på plats, eller som nu följa tongångarna via webben. En möjlighet som passar utmärkt i dessa coronatider.

Till följd av avhopp i några numer sargade partier (S) och (SD), kom diskussionen att handla om formaliteter som huruvida mötet alls skulle hållas. Följden blev att det ställes in, troligen till kostnader i form av tjänstemannalöner, arvoden, lokallösning med mera som torde motsvara både en och två av de lekplatser kommunen nu vill spara in på. Eller möjligen några gatlyktor.

Trams, klantigt och småaktigt summerade någon som hörde av sig med en synpunkt till tidningen. Kanske det.

Visst ska demokrati få kosta, men att det inte går att komma bättre överens än att opposition och majoritet i en liten kommun där alla egentligen känner alla, blottlägger en spricka som i måndags är rent löjligt.

Per Eriksson (S) må säkert ha kommunallagens paragrafer på sin sida när det gäller att kallelsen till mötet var sen då coronaläget och politiska avhopp krävde en större lokal. Men har det så stor betydelse när mötet flyttades 100 meter, som Jan Leander (L) framhöll.

I stället för att ramponera ett sammanträde, vore det väl bättre att som Leander diplomatiskt var inne på, ta diskussionen om samarbetsklimatet och fortsatt mötet när nu alla var samlade. Här har som samme Leander var inne på, kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M) ett stort ansvar, samtidigt som oppositionen med Per Eriksson (S) måste skola in sig i rollen att sitta på andra sidan efter det senaste valresultatet.

En ovana att byta plats från majoritet till opposition och vice versa, brukar vara problem som uppstår efter politiska maktskiften på alla nivåer. Om det ligger något i båda sidors uttalanden om att man har Bengtsfors bästa för ögonen, borde det visas i handling att man kan överbrygga detta.

Strax 80-årige åldermannen Bo Thorn (S) stod för det många kände när han i debatten avslutningsvis uttalade: "Nu får vi fasen skärpa oss. Så här beter man sig inte".

Bengtsfors behöver verkstad, inte tjafs. Det gäller särskilt i coronatider.

Thomas Wallin

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.