Hoppa till huvudinnehållet

Ryggåsstugan på Majberget får nytt tak

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Ett arbete pågår nu med att byta tak på Ryggåsstugan på Majberget.
Ett arbete pågår nu med att byta tak på Ryggåsstugan på Majberget. Foto: Privat

Just nu pågår arbetet med att lägga ett nytt tak på Ryggåsstugan på Majberget. Huset är byggt i slutet av 1700-talet och kräver varsam hand.

Ryggåsstugan är ett av de hus på Gammelgårdens friluftsmuseum på Majberget som behöver rustas upp.

– Stugan har är ett torvtak, bestående av näver, torv och jord. Det krävs varsam hantering för att byta det. Vi tycker vi är roligt att visa att vi pysslar om husen, säger Therese Karlsson, ordförande för Bengtsforstraktens hembygdsförening.

Hembygdsföreningen har fått pengar från länsstyrelsen för att kunna utföra arbetet och Sven Johansson Bygg AB i Ed är entreprenör.

– Arbetet pågår någon vecka framöver. Det sker under överinseende av byggnadsantikvarien Lars Bergström på förvaltningen för kulturutveckling (före detta Västarvet).

Byggd på 1700-talet

Ryggåsstugan är byggd i slutet av 1700-talet och kommer från Järbo socken. Stugan har jordgolv och saknar innertak.

Byggnaden består av ett rum med farstu och en liten kammare. Vägg i vägg finns ett litet skjul där man hade getter och höns.

Spisen anses särskilt intressant. Murstocken har skjutit ut utanför huset, den går inifrån och ut, försedd med lockspjäll på stång.

Det äldsta föremålet i stugan är ett blyinfattat fönster från Vårviks kyrka. Fönstret ska en gång ha tillhört katolska kyrkan.

Bakom köket finns ett litet utrymme där en person fick plats att ligga, utrymmet kallades för Norge.

Den sista person som bodde i huset hette Kajsa Nyman. Hon bodde där till sin död 1927.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsforstraktens hembygdsföreningGammelgårdenHus och hemSven Johansson Bygg ABTherese Karlsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.