• idag
  5 aug
  12°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.7 mm
 • torsdag
  6 aug
  19°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  7 aug
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  8 aug
  26°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  9 aug
  25°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Rune Andersson 80 år - en veteran ser tillbaka

Familj
PUBLICERAD:
I morgon, onsdag den 27 maj, 2020 fyller Rune Andersson 80 år. Han är en välkänd profil i Bengtsfors som har levt ett omväxlande liv på flera sätt.
Foto: THOMAS WALLIN
I morgon, onsdag den 27 maj, fyller Rune Andersson 80 år. Han är en välkänd profil i Bengtsfors som har levt ett omväxlande liv på flera sätt.
Han kan berätta en hel del om den svenska industrihistorien och om hur han som ung FN-soldat i Kongo fick beskedet att generalsekretare Dag Hammarskjöld omkommit en flygkrasch bara veckan efter att de mötts.

Tekniska fel eller nedskjutning? Meningarna om vad som var orsaken till att flygplanet med Dag Hammarskjöld som passagerare störtade går isär. Olyckan skedde den 18 september 1961 nära Niola i dåvarande Nordrhodesia.

För att medla

Hammarskjöld hade då varit på plats i Leopoldville för att medla under den pågående Kongokrisen. När han anlände med flyg möttes han av FN:s fredsbevarande trupper på plats. Däribland den svenska Bataljon 11 där Rune Andersson ingick.

– Jag tror ju inte att han bara såg mig, utan mer närvaron av FN:s trupper, säger Rune Andersson.

Han befann sig vid basen Kamina söderut i landet, som svenskarna hade ansvar för, när truppen via radio fick veta att Dag Hammarskjöld var död.

– Det var otäckt att höra. Man undrade ju var som skulle hända, säger han.

Även hundförare

Rune Anderssons första FN-stationering var i Gaza för att vara med och övervaka freden mellan Egypten och Israel. Den varade i tre månader innan bataljonen kallades till Kongo där läget blivit allt mer allvarigt. Där tjänstgjorde han i sex månader. i truppen var han bland annat hundförare.

Han sökte till FN direkt efter att ha gjort lumpen på K3 i Skövde.

Men för att börja från början. Jubilaren Rune Andersson föddes i Göteborg och hann bli närmare fyra år innan han kom till Bengtsfors och Kvarnviken där man hade släkt.

Senare köpte man en fastighet vid Orsbyn med tillhörande skog och åkermark. Då var Rune Andersson i skolåldern och fick antingen traska eller cykla de fyra-fem kilometrarna till Herrenäs skola.

På den tiden var cykeln fortskaffningsmedlet för dagen.

Cyklade hem med jobb

En dag när Rune Andersson cyklade förbi Göran Strands Möbelfabrik i Bengtsfors klev han och knackade på hos Göran Strand. Och jodå, jobb kunde han få. Redan dagen efter var han på plats.

Då var han 14 år och stod i begrepp att konfirmeras. Givetvis cyklade han till kyrkan och konfirmationen.

Ganska snart bytte han dock arbetsplats och kom till dåvarande Sulfitfabriken där en bror redan arbetade. Det blev fyra år på Sulfiten i nedre labbet där löpande prover togs på produktionen av pappersmassa.

När han återvände till Bengtsfors efter sin militärtjänstgöring och tiden hos FN:s Fredsbevarande styrkor fanns det inte så många jobb längre att välja mellan. Det blev dock en svetsutbildning och jobb på Uddevallavarvet och senare på ett företag Gustavsfors.

Till Göteborg

Men en annan framtid lockade.

– Jag en broschyr in en skola i Göteborg och sökte mig dig, berätta Rune Andersson.

Det var GTI, Göteborgs Tekniska Institut, och den treåriga utbildningen ledde till en ingenjörsexamen. På GTI träffade Rune Andersson sin blivande fru, Agneta Gunnarsson, som också studerade där. 1967 gifte de sig och är fortfarande ett par.

– Vi har tre döttrar och sju barnbarn, säger Rune Andersson, med stolthet i röste

Första gemensamma hemmet blev i Kungälv. Därefter flyttade de Surte där Rune Andersson jobbade extra som vaktmästare hos missionsförsamlingen mot fri bostad ett litet tillskott till hushållskassan.

– På den tiden var det ganska snålt med ekonomin så det blev ett välkommet tillskott, säger han.

Jobb blev det på både Eriksbergs varv och Arendals varv. I senare delen av den perioden hade han startat egen firma som utförde provtagningar. Det handlade om att göra prover på svetsat material med röntgen eller ultraljud för att kontrollera hållfasthet och status.

Han fortsatte på den banan hos Statens Anläggningsprovning och Sveriges Tekniska Kontrollinstitut.

I 35 år

Rune Andersson blev kvar i branschen i 35 år fram till sin pensionering. Under den här tiden hann han med att jobba med många industritekniska projekt – mest i Sverige, men även utomlands. Några axplock är kärnkraftverken i Ringhals, Barsebäck och Forsmark, samt brobyggen i Blekinge och i Norge.

– Jag tyckte om att resa, men i längden blev det slitsamt, säger han.

1980 flyttade Rune och Agneta Andersson med barn tillbaka till Bengtsfors och bosatte sig på Åsgatan. Där bor paret kvar och där räknar Rune Andersson med att fira sin 80-årsdag.

– Vi har blivit tillsagda att vi ska hålla oss hemma. Det är konstiga tider nu, säger han.

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.