Politikerna eniga: "Samarbetsklimatet är bedrövligt"

Publicerad:
Det politiska samarbetsklimatet mellan majoritet och opposition i Bengtsfors kommun är bedrövligt. Det var politikerna ense om på fullmäktigemötet - som ställes in. Foto: THOMAS WALLIN

Först kunde fullmäktigemötet kunde inte hållas i Sessionssalen, utan flyttades till Odéon. Alla 31 ledamöter snabbinkallades. Sedan ställdes mötet in. Men många hårda ord hann yttras. Politikerna var eniga om en enda sak – samarbetsklimatet är bedrövligt.

De senaste mötena har hållits med halverad politikerstyrka för att minska smittorisken i coronatider. Antalet ledamöter har proportionellt minskas till 17 stycken i stället för ordinarie 31.

Men efter att Christer Andréasson och Nore Johansson lämnat SD och blivit politiska vildar fungerade inte längre den modellen, menade kommunfullmäktiges ordförande Jan-Åke Jansson (KD).

Två SD-politiker blir vildar: "Partiet är toppstyrt"

"Kunde inte neka"

– Jag kunde inte neka Christer och Nore att vara med på mötet och dessutom är det så att en motion av dem skulle behandlas på mötet. Samtidigt så skulle i så fall SD inte ha någon representant och det ansåg jag vara fel. Därför kallade jag alla fullmäktigeledamöter, sa Jan-Åke Jansson till Dalslänningen före mötet.

Mötet flyttades därför från Sessionssalen till den större lokalen Odéon. Jansson beklagade detta.

– Det känns inte bra att med så kort varsel göra det här, sa han.

Begärde att ställa in

En som inte heller gillade det var Per Eriksson (S) som direkt begärde att mötet skulle ställas in.

– Kallelsen ska gå ut en vecka innan mötet, så har inte skett. Kallelse om ny plats och tid kom till fullmäktiges ledamöter i lördags. Mitt och Socialdemokraternas yrkande är därför att detta möte ska ske vid en senare tidpunkt.

Jan-Åke Jansson berättade varför han valt att förlägga mötet på annan plats.

Stig Bertilsson (M) tyckte att Jansson förklaring lät rimlig, men menade samtidigt att det nog fanns goda chanser för S att få igenom ett överklagande och begärde ajournering.

Innan dess tog han upp en delvis annan fråga.

– Det pågår en diskussion om hur S ska vara representerat på fullmäktige. Per Eriksson ville ha halverad styrka plus en plats för Susanne Öhrn (numera politisk vilde). Men hon ingår fortfarande i S underlag. Vi kan inte gå med på en extra.

Per Eriksson svarade.

– Jag ringde Jan-Åke Jansson och kollade. Han tyckte att det var okej att vi kom hit med sex ledamöter eftersom det inte var några kontroversiella frågor, men vi vill inte ha bråk utan meddelade att vi skulle gå hit med fem. Att sedan två ledamöter lämnar SD och alla kallas in igen ska inte läggas oss till last.

Efter några salvor fram och tillbaka gick Jerker Johansson (C) in i debatten och menade att det borde finnas viktigare saker att diskutera i covid-19-tider.

– Men jag kan gå med på att vi ställer in det här mötet för att följa lagen.

Samarbetsklimatet

Jan Leander (L) ansåg att det inte spelade roll att platsen för mötet var bytt.

– Jag tror att Per Eriksson hade tyckt samma sak om vi hade haft ett bra samarbetsklimat. Men så är inte fallet. Den som borde se till att vi har det är främst kommunstyrelseordföranden eftersom vi nu har ett osäkert parlamentariskt underlag.

Såväl Stig Bertilsson som Per Eriksson visade sig hålla med om detta med samarbetsklimatet.

"Det är bedrövligt"

– Det är ett bedrövligt samarbetsklimat mellan majoritet och opposition. Vi gör alla fel och alla kan bidra till ett bättre samarbetsklimat. Alla partier har ett ansvar här, sa Bertilsson.

– Vi företräder olika politiska partier, men måste nog fundera på vilket politiskt klimat vi ska ha. Vi behöver nog var och en se oss i spegeln och fundera på den frågan, sa Eriksson.

Bo Thorn (S) satte punkt genom att säga.

– Jag fyller 80 år nästa gång och jag tycker inte att det liknar någonting att vi håller på så här. Nu får vi fasen skärpa oss. Så här beter man sig inte.

Det inställda fullmäktigemötet kommer i stället att hållas den 8 juni.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBengtsfors kommun (org)Christer AndréassonJan LeanderJan-Åke JanssonJerker JohanssonKommunfullmäktigeNore JohanssonPer ErikssonPolitikStig BertilssonSusanne Öhrn

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare