Två SD-politiker blir vildar: "Partiet är toppstyrt"

Publicerad:
Nore Johansson och Christer Andréasson väljer att lämna SD och blir politiska vildar i Bengtsfors kommunfullmäktige. Foto: Tommy Löfgren och Conny Hultgren

Christer Andreasson och Nore Johansson, båda fullmäktigeledamöter för SD i Bengtsfors, väljer nu att lämna partiet. Båda blir politiska vildar. Något som Sveriges Radio Väst var först med att berätta.

Nore Johansson menar att Sverigedemokraterna är ett alltför toppstyrt parti.

– Det finns två skäl till varför jag lämnar Sverigedemokraterna. För det första så vill SD inte att jag ska yttra mig i EU-frågan. Jag är stark motståndare till EU och anser inte att partiet längre lever upp till sitt tidigare krav på att Sverige ska lämna EU, säger Nore Johansson till Dalslänningen.

"SD är toppstyrt"

– Det andra skälet till att jag lämnar SD är att partiet är toppstyrt. Det är många som talar om vad jag ska tycka och tänka. Direktiven kommer uppifrån, men som jag ser det så är det medlemmarna som har alla goda idéer. Det ska inte vara några riksdagsledamöter som ska tala om hur vi ska tycka i Bengtsfors, fortsätter Johansson.

"Inga medlemsmöten"

Nore Johansson menar också att det har varit alldeles för få medlemsmöten inom SD i Bengtsfors.

– Vi har inte haft ett medlemsmöte på två år. Jag har inte suttit med i styrelsen och jag vill veta vad medlemmarna tycker.

Uteslutningsärende

Även Christer Andréasson – som var SD:s toppkandidat i senaste kommunalvalet, är ordinarie ledamot i kommunstyrelsen och har varit föremål för ett uteslutningsärende – väljer nu självmant att lämna SD. Men han vill i dagsläget inte lämna några kommentarer om orsaken.

Sverigedemokraterna har fyra mandat i Bengtsfors kommun. Två av dessa kommer i fortsättningen att hållas av politiska vildar när nu Nore Johansson och Christer Andréasson lämnar SD.

Politiska majoriteten

Vilken betydelse får då detta för den politiska majoritetssituationen? I dag har de borgerliga partierna (M, C, KD, SD) 17 mandat mot oppositionens (S, V, L) 14.

Kommunstyrelsens ordförande, Stig Bertilsson (M), är inte orolig.

– Jag har inte fått någon annan bedömning än att Nore Johansson och Christer Andréasson är stabilt borgerliga i sina grundvärderingar. Jag kommer naturligtvis att ha en diskussion med dem, men jag tror inte att det här påverkar någonting. Det är ingen oklar situation, säger Stig Bertilsson.

En borgerlig grundsyn

Nore Johansson säger också att han har en borgerlig grundsyn.

– Än så länge har den borgerliga majoriteten skött sig. Men jag är inte främmande för att rösta på Socialdemokraternas förslag om de har något bättre. Jag röstar på det bästa förslaget.

Sedan tidigare har också Susanne Öhrn (S) meddelat att hon blir politisk vilde i Bengtsfors kommun.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBengtsfors kommun (org)Christer AndréassonNore JohanssonPolitikSverigedemokraterna

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare