Hoppa till huvudinnehållet

Kor skrämde i reservat

Publicerad:
Boskapen på Baldersnäs kan ofta ses på håll i det vidsträckta området. Ser man djur i ett inhägnat område när man själv är inne i området, så ta för vana att alltid gå en ordentlig runda runt djuren så att de inte känns hotade, understryker Karl-Anders Andersson.
Boskapen på Baldersnäs kan ofta ses på håll i det vidsträckta området. Ser man djur i ett inhägnat område när man själv är inne i området, så ta för vana att alltid gå en ordentlig runda runt djuren så att de inte känns hotade, understryker Karl-Anders Andersson. Foto: Mattias Modéen

Västkuststiftelsen ger grönt ljus för att ha med sig hund på inhägnat område på Baldersnäs där kor betar. Men hunden måste vara kopplad. Ändå kan incidenter inträffa.

Under förra veckan vandrade en pappa med son och hund ute på udden på Baldersnäs. Trots att familjen läste instruktionerna till inhägnaden inträffade en otrevlig händelse där pappan, sonen och hunden kände sig tvungna att sätta sig i säkerhet på en stensättning ute i sjön efter att korna blivit närgångna och försvarat sitt revir.

Karl-Anders Andersson, som arrenderar ut marken och själv tidigare haft kor på udden, berättar hur man ska tänka om man vill vara ute i ett inhägnat område i naturen där kor, eller andra betande djur finns.

Karl-Anders Andersson, arrenderar ut marken på Udden.
Karl-Anders Andersson, arrenderar ut marken på Udden. Foto: Anna Nyberg

Håll avstånd

– Det gäller alltid att man ska hålla avstånd till korna, 300 meter är rekommendationerna. Det är särskilt viktigt i tider när korna har fått kalvar och det är absolut nödvändigt om man har hund med sig.

Anledningen till avståndet är att korna annars kan känna sig hotade.

– Kor är djur och märker direkt om bara ett av djuren i flocken känner sig hotat. Då försvarar de varandra. Det kan vara extra känsligt på våren när korna har kalvar och dessutom precis har släppts ut på bete och kanske inte känner sig helt trygga i sin nya omgivning, säger Karl-Anders Andersson.

Gå inte igenom flocken

Annat som är viktigt att tänka på är att inte gå igenom en flock med djur.

– Det ska man aldrig göra, oavsett det handlar om kor, får eller något annat djur som är ute på bete. Ser du djur i ett inhägnat område när du själv är inne i området, så ta för vana att alltid gå en ordentlig runda runt djuren så att du inte stör dem och de känner sig hotade.

Udden på Baldersnäs är ett populärt vandringsområde, särskilt under sommarhalvåret. Det är ett naturreservat med tillgänglighetsytor som Västkuststiftelsen har ansvar för, bland annat grillplatsen längst ute på udden.

– Grillplatsen i sig är inhägnad och dit kan inte korna komma, upplyser Karl-Anders Andersson, som även vill att de hundägare som har hund med sig tar med sig sina plastpåsar hem.

– Vi är själva ut och går på området emellanåt och vi kommer alltid hem med en samling plastpåsar med hundbajs i, säger han.

Artikeltaggar

BaldersnäsDals LångedNyheter

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.