Hoppa till huvudinnehållet

Stäng inte vår lekpark!

Publicerad:
Stäng inte vår lekpark, manar Thea Johansson i inlägget.
Stäng inte vår lekpark, manar Thea Johansson i inlägget.

Det var i slutet av april som Bengtsfors kommun gick ut med informationen om att två lekparker ska stängas ned, varav en på min gata. Varför väljer kommunen att spara på framtiden?

Det är sedan många år tillbaka känt att Bengtsfors kommun haft ekonomiska besvär och det blev ett omtalat ämne när kommunen valde att spara pengar på äldrevården och skolan. Nu väljer kommunen att lägga ned två av de lekparkerna som finns i kommunen. De kommer under den närmsta tiden att plocka ned dem. På kommunens hemsida kan vi läsa följande ” De aktuella lekplatserna är de två där det bor minst antal barn i närheten. Enligt befolkningsstatistiken är det färre än tio barn som bor nära någon av de två platserna.”

Kommunen har alltså tittat på antalet barn i bostadsområdet och fått det till färre än tio barn. Mig veterligen kan jag räkna till minst 15 barn som bor bara några hundra meter från lekparken, för även om man är 17 år som jag, räknas man som barn och vi utnyttjar också lekparken för umgänge och aktiviteter. Det är barn från hela samhället och som bor i områden utanför som åker till lekparken just på grund av att den är multifunktionell. Och finns det en gräns för när man slutar vara barn och slutar leka? Min lillebror, 15 år, och hans kompisar är där flera gånger varje vecka och spelar fotboll och umgås. Det sociala sammanhanget som lekparken ger finns inte på fler ställen i vårt lilla samhälle.

Debatten om de nedläggningshotade lekplatserna går vidare.  Lekplatsen på bilden som finns på Sidan Södra hotas dock inte.
Debatten om de nedläggningshotade lekplatserna går vidare. Lekplatsen på bilden som finns på Sidan Södra hotas dock inte. Foto: THOMAS WALLIN

Lekparken används till fotbollslek, boule, pulkaåkning, lek i parken, korvgrillning i grillstugan och mycket annat. Jag kommer själv ihåg när jag var liten, det var till Tomtebacken, som lekparken kallas som vi drog våra pulkor till på vintern, trots att vi inte bodde i området. Där mötte vi andra barnfamiljer från hela samhället som vi lekte tillsammans med.

Även om området inte är det mest barntäta i samhället finns här många äldre, de har barn och barnbarn som utnyttjar den fantastiska ytan när de hälsar på, under den senaste tiden har byalagen som sköter övriga delen av lekparken fått sig ett uppsving och rustat upp stugor och renoverat boulebanan så nu nyttjas den av alla generationer mer än någonsin. Dessutom, i dessa tider, är utomhusaktiviteter viktigare än någonsin och lyfter möjligheterna för de äldre att träffa sina släktingar utan att riskera att bli smittade eller sjuka. Det är också otroligt viktigt för olika generationer att umgås med varandra för utveckling och sociala kontakter.

I och med att det bor många äldre i området, bör man också ha i åtanke vilka man vill ska flytta in när de äldre inte längre bor kvar, en lekpark i ett perfekt läge, långt från en mycket trafikerad väg och bredvid skogen, är en stark dragkraft för att yngre och barnfamiljer ska flytta till området. Bara de senaste åren har antalet barnfamiljer ökat i området.

Jag vet att alla inte håller med mig, då hade nedläggningen aldrig varit aktuell. Många, inklusive de som tagit beslutet, anser att detta är en liten besparing som inte påverkar samhället i så stor utsträckning, men vi som bor här och övriga barn i samhället påverkas. Sedan måste själva nedmonteringen av lekparkens innehåll kräva en del resurser och kosta pengar.

Vårt byalag har fått ett uppsving och därför anser flera att de kan sköta om den. Det skulle de absolut kunna göra, men då skulle kommunen kunna låta sakerna vara kvar, man skulle också kunna ge ett litet bistånd för underhåll av lekparken så de kan driva den vidare. Det känns som ett hån mot de som arbetar flera gånger i veckan för att ge nytt liv åt vår generationspark, att lägga ned den när det finns andra lekparker i samhället som inte alls används i samma utsträckning eller engagerar lika många.

Istället för att lägga ned de två lekparkerna skulle kommunen kunna sänka arvodet för kommunens styrelse, höja skatterna på en nivå som täcker kostnaderna, som inte borde vara mer än 0,2 procent eller välja en annan lekpark som inte används i samma utsträckning som besparing.

Jag förstår givetvis att någon form av besparing måste göras, men att spara på utveckling och gemenskap är inte ett bra alternativ. Vår lekpark har använts av alla åldrar i många år och förhoppningsvis i många år till. Stäng inte ned vår lekpark!

Thea Johansson

Artikeltaggar

BengtsforsBesparingstiderInsändareLekplatser

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.