Hoppa till huvudinnehållet

RF: Krispaketet till idrotten räcker inte

Publicerad:
Reporter Mattias Modéen
Mattias Modéen
mattias.modeen@dalslanningen.se
Regeringen har anslagit 500 miljoner kronor för att stödja landets idrottsföreningar under coronokrisen. Men det räcker inte, menar Riksidrottsförbundet.
Regeringen har anslagit 500 miljoner kronor för att stödja landets idrottsföreningar under coronokrisen. Men det räcker inte, menar Riksidrottsförbundet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Idrottsrörelsen drabbas hårdare än tidigare beräknat av coronakrisen. Minus 1,2 miljarder kronor fram till sista juni, enligt en undersökning som gjorts med 3 000 av landets 19 000 idrottsföreningar. Men föreningar kan söka stöd för intäktsbortfall.

Det är konsekvenserna av inställda evenemang och minskad träning som tillsammans beräknas ge ekonomiska bortfall på 1,2 miljarder kronor.

Siffrorna kan dock vara i underkant, då många föreningar inte finns med i undersökningen.

Publikfesterna i Högsäter ställs in

Räcker inte alls

– Regeringens krispaket på 500 miljoner kronor kommer inte i närheten av att täcka de omfattande ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen för svensk idrott. Allt mer talar för att vi i juni behöver komma tillbaka till regeringen för ytterligare stöd även för juli och framåt, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet i ett pressmeddelande.

Effekterna av alla inställda evenemang ses som förödande för många föreningar.

– Det är tiotusentals evenemang som har ställts in. Allt från internationella tävlingar på yttersta elitnivå till det lilla valborgsfirandet som är och har varit en avgörande intäkt för den lilla föreningen i decennier, säger Björn Eriksson.

Kan söka stöd

Föreningar som förlorat intäkter kan vända sig till riksidrottsförbundet för att söka stöd. Det görs via IdrottOnline och appen idrottsmedel. Föreningar kan även få hjälp av RF SISU-distrikten runt om ute i landet.

De föreningar som kan söka stöd ska vara medlem i ett specialidrottsförbund, som är anslutet till Riksidrottsförbundet och haft förlorade intäkter eller merkostnader under perioden 12 mars till 30 juni. Summan måste uppgå till minst 15 000 kronor. Föreningen måste kunna bevisa förlorade intäkter eller merkostnader. Stöd kan sökas både i efterhand och till viss del även i förhand för ett evenemang som ställs in.

Sista dag att söka stödet är den 15 maj, alltså i dag.

Riksidrottsförbundet har lyft behovet av ytterligare stöd och för just nu en dialog med regeringen kring det.

Artikeltaggar

Björn ErikssonDalslandGenevilyranHögsäterHögsäters GFRiksidrottsförbundetSportSverige

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.