Hoppa till huvudinnehållet

SD:s toppnamn hotas av uteslutning

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Christer Andréasson, SD:s toppnamn i Bengtsfors, är föremål för ett uteslutningsärende.
Christer Andréasson, SD:s toppnamn i Bengtsfors, är föremål för ett uteslutningsärende. Foto: Conny Hultgren

SD:s toppnamn i Bengtsfors, 76-årige Christer Andréasson, Dals Långed, riskerar att uteslutas från Sverigedemokraterna. Enligt SD:s distriktsordförande i Västra Götaland Norra, Matheus Enholm, har Christer Andréasson brutit mot partiets stadgar.

– Christer Andréasson har vid ett flertal tillfällen brutit mot partiets stadgar. Men vad det handlar om i detalj kan jag inte gå in på innan ett beslut har fattats i ärendet, säger Matheus Enholm.

Intern konflikt inom SD

Christer Andréasson var toppnamnet på SD:s valsedel i kommunalvalet i Bengtsfors 2018. Han har tidigare varit ordförande för SD i Bengtsfors, och är i dag ordinarie ledamot för SD i Bengtsfors kommunstyrelse och i kommunfullmäktige.

"Inte gjort något fel"

Själv anser han sig inte ha brutit mot några stadgar eller gjort något annat fel.

– Jag har inte gjort något fel. Mer än så kommenterar jag inte just nu. Men det finns mycket i mer i det här som jag ska berätta om vid ett senare tillfälle, säger han.

SD har uteslutit ett ganska stort antal politiker genom åren. Flera har betett sig olämpligt på sociala nätverk. Men det är inte orsaken här, enligt Matheus Enholm.

– Nej, det är andra grejer. Han (Andréasson) finns inte ens med på Facebook.

Det ska heller inte handla om att Andréasson har gjort något som avvikit ideologiskt från partilinjen.

"Har inte gått att lösa"

Matheus Enholm är distriktsordförande för SD i Västra Götaland Norra. Han menar att Andréasson brutit mot partistadgarna.
Matheus Enholm är distriktsordförande för SD i Västra Götaland Norra. Han menar att Andréasson brutit mot partistadgarna. Foto: Henrik Montgomery/TT

– Nej, inget vad jag har fått till mig i alla fall. Men vi har fått klagomål från medlemmar när det gäller organisatoriska, stadgereglerade saker. De har vänt sig till distriktet och vi har haft fört samtal med honom (Andréasson). Oftast brukar man kunna lösa sådant här genom en diskussion. Men här har det inte gått.

– Riksorganisationen har valt att öppna ett ärende och medlemsutskottet har föreslagit uteslutning.

Ärendet kommer upp till avgörande på partistyrelsens nästa möte den 1 juni.

"Det har gått långt"

Enligt Matheus Enholm är det ett ovanligt ärende i hans distrikt.

– Jag har varit ordförande i distriktet i sex-sju år och haft fyra-fem uteslutningsärenden. Vi vill ha kvar så många medlemmar som möjligt. När man väljer att driva uteslutningsärenden så har det gått långt.

Varken Ove Kaye, ordförande för SD i Bengtsfors, eller Britt-Inger Sandström, gruppledare för SD:s Bengtsfors fullmäktigegrupp, vill kommentera ärendet.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBritt-Inger SandströmChrister AndréassonMatheus EnholmOve KayePolitikSverigedemokraterna

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.