Oklart om gräset klipps i sommar

Publicerad:
På ett anslag i Högsäter informerar vägföreningen om läget gällande grönytorna. Än så länge finns ingen lösning i sikte. Foto: Helena Lindgren

Det är högst oklart om vägföreningen i Högsäter under sommaren kommer att klippa de grönytor som de blivit ålagda av kommunen att sköta. Vägföreningens styrelse har inte fattat några beslut om att genomföra gräsklippningen.

I tisdags rapporterade Dalslänningen om den omdiskuterade skötseln av grönytorna i Färgelanda kommun. Under förra sommaren var flera samhällen vildvuxna då kommunen meddelat att de inte längre skulle klippa grönytorna. Utifrån en ny tolkning av lantmäteriförrättningen menade kommunen att det var vägföreningarnas ansvar. Dock möttes det av motstånd, då vissa vägföreningar menade att de inte hade möjligheten att sköta grönytorna. I Färgelanda gick det så långt att vägföreningens styrelse i höstas avgick.

"Kan inte se ut som i fjol"

Inför årets säsong har Färgelanda kommun meddelat, att de tillsammans med Valbohem, erbjuder att vara behjälplig med skötseln av de mest prioriterade grönområdena i Färgelanda tätort.

– Det kan inte se ut som i fjol, sa Tobias Bernhardsson (C), kommunstyrelsens ordförande, till Dalslänningen.

Bernhardsson sa också att han förväntar sig att övriga vägföreningar tar sitt ansvar och klipper gräset på respektive orter. Men, enligt uppgifter till Dalslänningen, är det dock högst oklart hur det kommer bli med den saken.

Inget beslut har fattats

Vägföreningens styrelse i Högsäter har ännu inte fattat något beslut om att klippa gräset.

– Vi kommer troligtvis inte att göra det. Vi kommer fortsatt motsätta oss detta, säger Rolf Garn, ordförande i vägföreningen.

Han uppger att han tycker det är tråkigt att det ska behöva se ut som det gör.

– Vi har ett muntligt avtal med Färgelanda kommun och vi anser att det fortsatt gäller. Det hade varit en annan sak om vi kunde sätta oss ner tillsammans med kommunen och förhandla om saken, men det har inte funnits någon diskussion överhuvudtaget. Det här är illa skött.

"Det är galet"

Att Färgelanda kommun, tillsammans med Valbohem, erbjudit att hjälpa till med gräsklippningen i Färgelanda tätort, tycker han är under all kritik.

– Det är galet. Högsäter och Stigen är ju en genomfartsled så det är också ett viktigt område.

På ett anslag i Högsäter informerar vägföreningen om läget gällande grönytorna. Än så länge finns ingen lösning i sikte.

Artikeltaggar

Färgelanda kommunFärgelanda kommunGräsklippningNyheterRolf GarnTobias BernhardssonValbohem

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare