Susanne Öhrn: Vägs ände

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Susanne Öhrn (-).
Foto: Conny Hultgren

Efter en tid av svårigheter och konflikter så når man till slut vägs ände, klokast kan då vara att bryta upp. Det gör jag nu, då jag efter 20 år som medlem lämnar Socialdemokraterna. När jag för andra gången på ett år hotas med uteslutningsärende så är måttet rågat. När jag gick med i (S) så kände jag att det var ett parti som ägdes och styrdes av medlemmar men den känslan finns inte kvar.

Under den gångna mandatperioden så har flera tillfällen uppstått med meningsskiljaktigheter mellan mig och andra lokala förtroendevalda socialdemokrater. Enighet i partigruppen är eftersträvansvärt och en fungerande intern demokrati är grundläggande för att nå dit.

Det är vid partiinterna möten som beslut i frågor och partiets ställningstaganden, likväl som nya initiativ, frågor och interpellationer ska tas.

De som ska vara med och fatta beslut i olika forum, till exempel kommunstyrelse eller fullmäktige ska vid möten eller via annan kommunikationsväg ges möjlighet att diskutera och framföra åsikter.

Genar man i den interna demokratiska processen och majoritetsbeslut fattas utan föregående påverkansmöjlighet för medlem så blir ju enda tillfället att uttrycka sin åsikt på sammanträden vid omröstning. Att följa majoritetsbeslut eller inriktning som fattats över huvudet på medlem kräver kadaverdisciplin. Detta gynnar inte demokratin och blind lydnad ligger mig inte för. Bristen på intern demokrati samt allmänt ohemula maktmanipulationer gör att jag nu väljer att lämna partiet.

Jag kommer en tid att sitta kvar som politisk vilde, med detta bryter jag mot kandidatförsäkran där jag förbundit mig att avsäga mig uppdrag om jag lämnar partiet. Efter snart 20 år som förtroendevald så tycker jag fortfarande att politik är enormt roligt, intressant och lärorikt och jag vill vara med och påverka i samhällsfrågor samt ta ansvar för helheten. Det återstår att se hur min framtid inom politiken utvecklar sig eller möjligen avvecklar sig.

Politiska vildar är ett otyg kan man tycka då det är ett partimandat jag sitter på och jag har inte tagit mig in i fullmäktige på personröster. Men den som har röstats in i kommunfullmäktige kan inte petas därifrån av sitt parti. Att lyfta ut en politiker ut ur en kommunal nämnd kan inte göras med mindre än att samtliga nämnder löses upp och väljs på nytt. Mitt utträde från (S) påverkar inte heller nuvarande majoritetsförhållandet i kommunen.

Om partierna fritt kan sparka sina ledamöter från fullmäktige, så blir det svårare för kommunpolitikerna att stå för sin uppfattning gentemot sitt parti, vilket vore olyckligt. Vildar i kommunfullmäktige kan göra politiken mer intressant.

Susanne Öhrn (-)

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.