Hoppa till huvudinnehållet

Hembygden 2020: Grottbesök, järnvägshistoria och medeltidskyrka

Publicerad:
Reporter Thomas Wallin
Thomas Wallin
thomas.wallin@dalslanningen.se
Omslaget på Hembygden 2020 visar volontären Torsten Fransson från Edsleskogs hembygdsförening i utgrävningsschaktet vid kyrkans kor. Torsten Franssons morfar Fritjof Thorstenson i Bräcketorp och Anders Nystedt i Killingen hörde till dem som värnade om kyrkoruinen i Edsleskog.
Omslaget på Hembygden 2020 visar volontären Torsten Fransson från Edsleskogs hembygdsförening i utgrävningsschaktet vid kyrkans kor. Torsten Franssons morfar Fritjof Thorstenson i Bräcketorp och Anders Nystedt i Killingen hörde till dem som värnade om kyrkoruinen i Edsleskog.

Spännande klättring upp till Skarsdalens grotta i Bengtsfors men framför allt Lödöse museums arkeologiska utgrävning av Edsleskogs medeltida kyrkoruin. Det är en del av innehållet i årets utgåva av Hembygden.

Dalslands Fornminnes- och Hembygdsförbunds årsbok som nu finns ute till försäljning hos hembygdsföreningarna. Utgivarna uppmanar till beställning - något som behövs i pressade coronatider. Boken kommer lite senare än vanligt.

– Det är för att innehållet om Edslekogs medeltida kyrka skulle hinna tas med, berättar Monica Åhlund som ingått i redaktionskommittén.

Utgrävning

Lödöse museums arkeologiska utgrävning av kyrkoruinen är nämligen årets tema. Arkeologerna Anton Lazarides och Christian Mühlenbock skriver om utgrävningen tillsammans med lokala volontärer.

Edsleskogsbornas intresse för sin gamla medeltidskyrka från 1600-talet och framåt beskrivs av Gudrun Rydberg, redaktör för Hembygden 2020.

Roland Hammeland, Västra Frölunda undersöker vallfartsleder från Edsleskog över Dalboredden och Ämmeskogs kapell mot Värmland.

Järnväg och grotta

Under rubriken Dalsland runt har 7 olika författare bidragit med spännande artiklar. Bo Andersson, Mellerud medverkar med en artikel om Rune Fältebrants foton från livet på Bäckefors järnvägsstation på 1950-talt. Birgitta Hellman, Dals Rostock har skrivit om en amerikaklänning efter Helen Jonsson i Forsebol som numera finns på Tant Vanjas textilmuseum i Dals Rostock. Sten Lindström, Åmål har undersökt hur järnvägens ankomst till staden påverkade den industriella utvecklingen. Sven Sillén, Frändefors berättar om konstnären Gösta Sillén och flera av hans motiv från Brålanda. Johnny Strand, från Ånimskog numera Brodalen, har fortsatt sin forskning om Dalslands store författare Gunno Dahlstierna från Ör och översatt hans latinska sorgekväde över Erik Lindschöld. Monika Åhlund, Steneby skriver om Skarsdalens grotta vid Bengtsfors med fotografier av Kent Åke Gustavsson.

Artikeltaggar

Anton LazaridesBengtsforsBodalenBrålandaBäckeforsDals RostockEdsleskogJärnvägKent-Åke GustavssonLitteraturLödöseMonika ÅhlundNyheterNöje/KulturSten LindströmStenebyÅmålÅnimskogÖr

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.