Hoppa till huvudinnehållet

Åmåls kommun kan ha brutit mot lagen vid rekrytering av Sandén

Publicerad:
Åmåls kommun kan ha brutit mot lagen vid rekryteringen av Anders Sandén (till höger). Det var kommunens mäktigaste politiker, kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Michael Karlsson (till vänster), som ansvarade för rekryteringen. Men han höll kommunstyrelsen utanför.
Åmåls kommun kan ha brutit mot lagen vid rekryteringen av Anders Sandén (till höger). Det var kommunens mäktigaste politiker, kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Michael Karlsson (till vänster), som ansvarade för rekryteringen. Men han höll kommunstyrelsen utanför. Foto: Andreas Dagström

Åmåls kommun kan ha brutit mot lagen vid rekryteringen av kommunchefen Anders Sandén, Gustavsfors. Det framkommer i en granskning som SVT Väst har gjort.

Det var kommunens mäktigaste politiker, kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S), som ansvarade för rekryteringen. Men han höll kommunstyrelsen utanför.

– Det är ju helt klart en olaglig fråga, säger förvaltningsexperten Jan Turvall till SVT Väst.

Kritik från oppositionen

Den borgerliga oppositionen är också kritisk.

– Jag är kommunstyrelsens andre vice ordförande och inte ens jag har fått någon som helst insyn i den här processen under resans gång. Det tycker jag är häpnadsväckande, säger Michael Karlsson (M) till SVT Väst.

Bara en person att intervjua

Michael Karlsson (M) satt visserligen med i den särskilda rekryteringsgruppen, men fick bara en person att intervjua, alltså Anders Sandén, när rekryteringsföretaget Tarasso var klar med sitt arbete.

Oppositionen har anmält rekryteringsärendet till förvaltningsrätten.

Kommunstyrelsens ordförande, Michael Karlsson (S), vill inte kommentera ärendet för SVT Väst.

Nära att bli lanthandlare

Anders Sandén började sitt jobb som kommunchef i Åmål den 6 maj ifjol. Han har tidigare varit socialdemokratiskt kommunalråd i Sigtuna. Sandén är idag bosatt i Gustavsfors, där han stod i begrepp att ta över den lokala lanthandeln när kommunchefsfrågan i Åmål blev aktuell.

Artikeltaggar

Åmåls kommunAnders SandénGustavsforsMichael KarlssonMichael KarlssonNyheter

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.