Pressfrihet i coronakris

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Thomas Wallin
Foto: Thomas Wallin
Pressfrihet. Den tredje maj infaller den årliga Pressfrihetens dag.

Den internationella dagen uppmärksammar möjligheten för journalister och medier att arbeta fritt, dela information och granska makten. Det är något som inte kan tas för självklart, vilket det finns otaliga bevis för.

Vare sig medier motarbetas med våld eller på annat sätt, är det lika illa. Värst är situationen givetvis i diktaturer där det finns skrämmande exempel. Afrika, delar av forna östblocket, länder i Centralamerika för att inte tala om Kina är platser där journalister både förnedras, misshandlas, fängslas och får plikta med sina liv. Men inte heller i Sverige som har förhållandevis fria och oberoende medier är allt så bra som många kanske föreställer sig. I årets pressfrihetsindex från Reportrar utan gränser har Sverige faktiskt åkt ner ett steg.

Ibland är det enkelt att tillgripa censur, förbud och fördömanden även i en demokrati som Sverige. Somliga politiker, och även företrädare för organisationer och näringsliv visar ibland prov på sådant.

Det sker oftast vid tillfällen när man inte riktigt vet hur man skall hantera ett problem. Då är det lätt att skrika efter förbud, censur och liknande. Något som är värt att särskilt reflektera över just nu, när vi befinner oss i coronakrisen och kanske i än högre grad efter denna. Här ser vi verkligen hur viktigt det är med granskande, förmedlande och kritisk media när myndigheter inte alltid vill offentliggöra den information som finns.

Thomas Wallin

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.