Hoppa till huvudinnehållet

Nytt grepp i coronatider: Picknickkalas

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Reporter Mattias Modéen
Mattias Modéen
mattias.modeen@dalslanningen.se
Lollo Willner från Åsensbruk fyller 60 år och firas av maken Stefan, samt barn och barnbarn med picknicklunch på Baldersnäs.
Lollo Willner från Åsensbruk fyller 60 år och firas av maken Stefan, samt barn och barnbarn med picknicklunch på Baldersnäs. Foto: Mattias Modéen

Nöden är uppfinningarnas moder, brukar det heta. Det stämmer också när det gäller Baldersnäs herrgård. För trots att coronakrisen slagit hårt mot hotell- och restaurangnäringen har man hittat på nya saker som lockat bra med gäster.

– Vi har haft många avbokningar när det gäller hotellet, men eftersom vi har stora ytor och en vacker park så försöker vi tänka nytt och våra nya picknickar har blivit en liten succé, säger Susanne Jensen, hotellchef för både Baldersnäs herrgård och First Hotel Bengtsfors.

Gästerna tar själva med sig sin picknickkorg och får en lagad lunch som de hämtar inne på herrgården.

Malin Ljungqvist tjänstgör som både hotellchef och frukostvärdinna, Emil Öjentorp är kock. De har fått prova nya idéer för att kunna hålla verksamheten i gång under coronatider, bland annat är det picknicklunch under flera helger i april och maj till att börja med.
Malin Ljungqvist tjänstgör som både hotellchef och frukostvärdinna, Emil Öjentorp är kock. De har fått prova nya idéer för att kunna hålla verksamheten i gång under coronatider, bland annat är det picknicklunch under flera helger i april och maj till att börja med. Foto: Mattias Modéen

– Vi är noga med att bara ta in ett sällskap eller en person i sällskapet åt gången. Det är viktigt att hålla distansen i tider av smittspridning. Men det har gått väldigt bra, säger Susanne Jensen.

Populära picknickar

Hon får medhåll av Malin Ljungqvist, hotellchef och frukostvärdinna på Baldersnäs. Hon berättar att de haft tre helger med picknickluncher och att uppslutningen från gäster varit förhållandevis stor.

Att sitta utspritt den stora parken och ha picknick har varit populärt i coronatider.
Att sitta utspritt den stora parken och ha picknick har varit populärt i coronatider. Foto: Privat

– Första helgen hade vi 143 betalande, den andra helgen 99. Den här helgen (första maj) är det dåligt väder, men vi har i alla fall haft 25 betalande gäster hittills, säger hon.

Nya helger med picknick är inplanerade.

– Redan nu till helgen kör vi nästa.

Födelsedagsfirande

Några som köpte picknicklunch på första maj var familjen Willner från Åsensbruk.

– Min fru Lollo fyller 60 år och vi passar på att fira henne här. Det var sonhustrun Idas idé, berättar maken Stefan.

– Det är fin natur och härligt att kunna vara utomhus här, säger Ida.

Det serverades orientaliska wallenbergare med koriander, rökt paprika, fänkålssallad, yoghurtdressing och ris. Till detta drack man rött vin. Måltiden avrundades med en dessert beståendes av pannacotta med lakrisrot och hallongelé.

"En stor överraskning"

Lollo Willner njöt i fulla drag av uppvaktningen.

– Det var en stor överraskning. Jag hade inte en aning om vi skulle fira så här, säger hon och berättar att när hon fyllde 30 år så blev hon också bjuden på lunch på Baldersnäs av sin familj.

Snapsar och yoga

Fler picknickluncher väntar alltså på Baldersnäs. Men även en hel del annat.

– Nu till helgen kör vi en afternoon tea-picknick i Engelska parken, den 22 maj har vi en snapsvandring i samarbete med Kroppefjäll snaps ut till Världens ände, då man får provsmaka kryddade snapsar och den 23-24 maj håller vi en yogaweekend. Det kommer också att bli en picknick under mors dag, säger Susanne Jensen.

Korttidspermitteringar

När det gäller First Hotel Bengtsfors och Hotell Dalia är situationen fortsatt ansträngd.

– Vi har vidtagit de åtgärder vi kan i form av korttidspermitteringar både på Baldersnäs och Dalia. Det handlar om fyra anställda på Baldersnäs och sju på Dalia.

– Vi har även vänt oss till kommunen för att höra om vi kan få någon hjälp därifrån. Svaret har varit att de är medvetna om situationen, men kan inte gå in och stötta någon enskilt aktör ekonomiskt, säger Susanne Jensen.

First Hotel Bengtsfors

First Hotel Bengtsfors håller fortsatt öppet för långfrukost och restaurangen är öppen under helgerna, men inga luncher serveras längre.

På First Hotel Bengtsfors har verksamheten gått ned i dessa coronatider.
På First Hotel Bengtsfors har verksamheten gått ned i dessa coronatider. Foto: Conny Hultgren

– Långfrukosten har varit väldigt populär så den kör vi vidare med. Och vi har fått goda vitsord för den lokalproducerade mat som serveras på helgerna, säger Susanne Jensen.

– Men det är svårt att sia om vad som händer i sommar. Det är en mycket tuff situation för hotell- och restaurangnäringen, fortsätter hon.

Artikeltaggar

BaldersnäsBengtsfors kommunFirst Hotel BengtsforsMalin LjungqvistNyheterSusanne Björk Jensen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.